Sud BiH

Čečenu određen pritvor, nejasno kako je s potjernicom prošao pasošku kontrolu

Sud BiH odredio je ekstradicioni pritvor Arturu Alieviču Baševu (Artur Alievich Bashev), državljaninu Rusije, koji je uhapšen u Gradišci na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisao Interpol u Njemačkoj.

”Potjernica je raspisana u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim sudom. Nakon održanom ročišta sud je donio rješenje kojim je potraživanom određen ekstradicioni pritvor koji može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke ovog Suda, ali najduže šest mjeseci”, saopštio je Sud BiH.

Kao što je ATV pisao policijski službenici PU Gradiška su ovog Čečena uhapsili samo dan nakon što je pod nerazjašnjenim okolnostima prošao pasošku kontrolu na aerodromu u Sarajevu, uprkos činjenici da je za njim raspisana međunarodna potjernica.

”Ulazni pečat uredno mu je ”udaren” u pasošu 8. oktobra ove godine na međunarodnom aerodromu u Sarajevu”, otkriva izvor ATV-a.

Čečen s potjernice prošao kontrolu na sarajevskom aerodromu, uhapšen u Gradišci

Čečen s potjernice prošao kontrolu na sarajevskom aerodromu, uhapšen u Gradišci

Potpuno je nejasno kako je bjegunac sa aktivnom međunarodnom potjernicom prošao pored Granične policije BiH, a da nije odmah uhapšen. Da li je u pitanju nemar, zloupotreba ili nešto treće zasada nije poznato.

Inače Bašev se potražuje zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa ilegalnim migracijama.

Pratite nas i putem Vibera