Nastavljen proces

Afera ”Korona ugovori”: Vještaci saglasni da Bojić pred sudom može biti tri sata dnevno

Suđenje Branislavu Zeljkoviću i ostalima u predmetu ”Korona ugovori” nakon tromjesečne pauze nastavljeno je saslušanjem ljekara koji su vještačili zdravstveno stanje drugooptuženog Slavka Bojića utvrđujući da je on sposoban da prati suđenje, ali da u procesu može učestvovati maksimalno tri sata dnevno.

Nalaz i mišljenje o Bojićevom stanju u sudnici su iznijeli specijalista hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije Milanko Matić, hematolog Sandra Hotić i neuropsihijatar Slobodan Stanković, dok će kardiolog Nikola Šobota biti saslušan u petak.

Matić je ocijenio da je Bojiću smanjena radna i i zdravstvena sposobnost.

”Njemu su lijeva strana karotide i interna i eksterna začepljene. U Njemačkoj mu je rađen stent, ali to je bilo neuspješno i mogao je biti fatalan ishod. Koliko se bude pridržavao ljekara i terapije toliko će kvalitetno živjeti”, rekao je Matić.

Hotićeva je navela i da Bojić boluje od leukemije, podržavajući stav da u procesu može da učestvuje do tri sata dnevno.

Stanković je ocijenio da je optuženi psihički zdrav, ali da sa neurološke strane kod njega postoji visok rizik od infarkta. On je otkrio i da je Bojić tri puta ranjavan u ratu, te da je sve to ostavilo posljedice na njegovo zdravlje.

Suđenje se nastavlja u petak saslušanjem kardiologa, dok će tužilaštvo u ponedjeljak nastaviti sa izvođenjem dokaza.

Podsjetimo, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću optužnicom se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja i primanje mita. Direktor firme "Prokontrol " Slavko Bojić optužen je za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić za pomaganje, direktor agencije "Travel for fan" Saša Marković za davanje mita i i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke.

Optužnicu u aferi ”Korona ugovori” Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je u septembru 2022. godine zbog zlupotreba u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije korona virusa, kojim je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka. Suđenje je počelo 6. februara prošle godine.

Tužilaštvo je najavilo da će tokom postupka saslušati 70 svjedoka i pet vještaka, te da će izvesti više od 2.400 materijalnih dokaza. Naveli su da će im za to biti potrebno oko 15 ročišta, a budući da je samo jedan svjedok pred tužilaštvom ispitivan 93 časa očekuje seda će ovo biti maratonski proces.

Pratite nas i putem Vibera