Presuda

Zakup zemljišta u Gradišci stigao do Vrhovnog suda

  • Izvor: ATV
  • 04.07.2024. 19:20

Dodjela zemljišta u zakup poljoprivrednicima u Gradišci stigla je do Vrhovnog suda Republike Srpske. Bivši koncesionar dijela zemljišta koje je dato u zakup, firma iz Gradiške, podnijela je desetine tužbi protiv zakupaca Skupštine grada Gradiška i zakupaca, iako im je koncesija istekla, prije donošenja javnog poziva o zakupu poljoprivrednog zemljišta.

Dobili su presude u svoju korist, ali je grad Gradiška podnio Vrhovnom sudu Republike Srpske zahtjev za preispitivanje presuda Okružnog suda Banjaluka, kaže gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

- Sve je bilo čisto, nigdje ni jedan rok nije bio ugrožen, ničije pravo nije bilo ugroženo, i proveli smo ovu proceduru po kojoj je dodijeljeno 259 koncesija. Kompanija Agroeksport, uopšte nije bila učesnik u pozivu, nije učestvovala na konkursu, njoj je istekao ugovor 21. septembra 2022. godine o koncesiji. Kompanija Agroeksport ako je imala ikakav problem, može da ima samo sa Ministarstvom poljoprivrede ili i Vladom - kaže Adžić. 

Pravni zastupnik grada advokat Aleksandar Sajić kaže da je predsjednik Upravnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka 19. aprila potpisao "pravno shvatanje" prema kojem treba usvojiti sve tužbene zahtjeve. To je je svih sedam sudija prihvatilo, kaže Sajić, i donijelo identične odluke.

- To znači da je predsjednik Upravnog odijeljenja doslovno dao nalog sudijama da usvajaju tužbe u ovim slučajevima. to se ne smije raditi, to je nezakonito. I to je jedna od razloga, što gradonačelnik nije rekao, što smo protiv predsjednika Upravnog odijeljenja podnijeli krivičnu prijavu - rekao je Aleksandar Sajić, pravni zastupnik grada Gradiška.

Gradonačelnik Adžić kaže da poljoprivrednici koji su dobili zemljište u zakup neće snositi nikakve posljedice i mogu normalno da obrađuju zemljište do okončanja postupka. Takav stav Iliji Nikoliću, poljoprivredniku iz Cerovljana, koji je dobio zemljište u zakup, mnogo znači. 

- Potpisali smo ugovore sa gradom Gradiška, uvedeni smo u posjed, cilj nam je da proizvodimo hranu za svoj porodice, za cijelu Srpsku, da ostanemo na svojim imanjima. ako se ovo ovako bude presuđivalo, nama ne preostaje ništa drugo nego da gledamo put preko rijeke Save - priča Ilija.

Da do takvog scenarija ipak neće doći uzdaju se poljoprivrednici i rukovodstvo Gradiške. U to ime, podnesena je i apelacija Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH da preispita rad sudija banjalučkog Okružnog suda.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: