Šansa za razvoj zdravstvenog turizma

U Istočnom Drvaru počinje gradnja multifunkcionalnog centra

  • Izvor: RTRS
  • 10.12.2023. 20:21

U Istočnom Drvaru počinje izgradnja multifunkcionalnog centra, koji bi mještanima i posjetiocima ove opštine trebao služiti kako za obrazovno-kulturne tako i zdravstvene potrebe.

 U njemu su trebali biti i smještajni kapaciteti. U prvoj fazi izgradnje biće izdvojeno 530.000 maraka. Opština će izdvojiti 330.000, dok će ostatak novca obezbijediti Vlada Srpske.

Smješten na 1.060 metara nadmorske visine i bez ikakvog zagađenja, Istočni Drvar ima idealne uslove za vazdušnu banju. Potvrđuje to i mještanin Jovica Marčeta.

"Imao sam astmu do 2010. Kad sam se vratio iz Beograda ovdje u Potoke, jednostavno astma je nestala“, priča Marčeta.

Pet odsto populacije u Srpskoj ima astmu, a svaki četvrti stanovnik probleme sa alergijama. Boravak na višim nadmorskim visinama ublažava tegobe, a pomaže i kod kardiovaskularnih bolesti. Medicinski stručnjaci stoga podržavaju izgradnju ovakvog jednog centra u Istočnom Drvaru.

"Poznato je, pogotovo u periodu kada su ambrozija i korovi aktivni, da je dovoljno iz Banjaluke ili Prijedora doći ovdje i samim dolaskom nemate više problem. Međutim, sve do sada problem je bio nepostojanje smještajnih kapaciteta, koji bi dogodine u ovo doba trebali biti prošlost“, ističe specijalista pedijatar alergolog Branislav Lolić.

Milanko Maksić, kardiovaskularni hirurg, naglašava da ljekari naročito znaju šta znači oksigenacija ljudskom organizmu.

"Na nadmorskoj visini od preko hiljadu metara ima toliko kiseonika, tako da ako ovaj projekat zaživi biće to veliki benifit kako za pacijente sa vaskularnim oboljenjima, tako i za one sa plućnim oboljenjima“, dodaje Maksić.

Kulturno-obrazovno-zdravstveno-zaštitni centar obuhvata nekoliko objekata, a za izgradnju jednog potpisan je ugovor u vrijednosti 530.000 maraka. U Istočnom Drvaru očekuju da će izgradnja centra doprinijeti samoodrživosti opštine, ali i šire regije.

U prvoj fazi biće izgrađen objekat u kojem će biti smještajni kapaciteti, sala za sastanke i kuhinja. Ukupna vrijednost izgradnje centra je dva miliona maraka. U Istočnom Drvaru takođe planiraju i izgradnju skijaške staze.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.