Spasen od zaborava

U dnevniku iz 1917. godine pronađeni podaci o ilidžanskim Srbima

  • Izvor: ATV
  • 02.05.2024. 19:01

Podatke o tome koje su porodice živjele na području Ilidže prije više od 100 godina, pronašli smo u školskom dnevniku iz 1917. godine, koji je spasen od zaborava.

Osim zanimljivih podataka o tome kako je izgledalo tadašnje školovanje, dnevnik iz vremena Austrougarske pokazuje da je područje današnje Ilidže bilo naseljeno većinskim pravoslavnim stanovništvom, čak i u vremenu Turske okupacije. Škole su bile naslonjene na vjerske zajednice, a poštovana su prava svih nacionalnih grupa.

- Imate evidenciju koliko je bilo upisano muslimanske vjeroispovjesti, rimokatoličke, a ovdje piše i srpsko-pravoslavne. I vidite ovdje, što je nama bilo vrlo interesantno. Naviknuti smo da se ocjenjuje od 1 do 5. Nema nigdje petice. Ako je neko ocijenjen sa 1 to je vrlo dobar, nema odličan - rekao je Dragan Jovović, direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" Istočno Sarajevo.

Dnevnik je izrađen veoma kvalitetno, što je i omogućilo da preživi više od vijeka. Nastavnici su pisali krasnopisom, a predmeti koji su tada bili zastupljeni su: vladanje, nauka o vjeri, srpsko-hrvatski jezik, račun, zemljopis, krasnopis, geometrija, crtanje, domaćinstvo, pjevanje, gimnastika i ženski ručni rad.

Iako govorimo o teškim vremenima, izostanaka đaka nije bilo mnogo, a razlozi su bili dosta drugačiji nego danas. 

Kada govorimo o Vrelu Bosne i Ilidži, porodice koje pronalazimo u dnevniku, danas ne postoje na ovom području. Pejić, Tošić, Čović samo su neka od prezimena kojih na području Sarajeva više nema.

Istoričar Lazar Škobo kaže za ATV da smo postali previše nepažljivi prema istorijskim dokumentima koji govore o demografskoj slici jednog područja.

- Važno je da takve dokumente čuvamo i da čuvamo sve dokumente prvog reda, pogotovo u ovom haotičnom prostoru jer oni nam daju korijen svih problema koje imamo ovdje pa na nam daju i odgovore na pitanja koja nose neka nova vremena - objašnjava Škobo.

Dnevnik iz 1917. je dokaz zastupljenosti ćiriličnog pisma, što smo mogli da vidimo na svjedočanstvima toga doba. Kraljevina Jugoslavija nastavila je da vodi evidencije po sistemu Austrougarske sve do 1941. godine i formiranja ustaške NDH na ovim prostorima. Tada pravoslavce upisuju kao grko-katolike, dok se pojam Srbin nigdje ne pominje, što je dovoljan dokaz o prirodi režima NDH i politike prema Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina