Unsko-sanski kanton

U Bužimu proglašeno stanje elementarne nepogode

  • Izvor: SRNA
  • 25.06.2024. 15:03

Na području opštine Bužim u Unsko-sanskom kantonu proglašeno je stanje elementarne nepogode zbog poplava.

Odluka o proglašenju elementarne nepogode donesena je na vanrednoj sjednici opštinskog štaba civilne zaštite.

Prema podacima sa terena, danas je na području Bužima nivo vode u opadanju i voda se povlači u prirodna korita, ali su prema prognozama najavljene padavine, što će otežati i ovako teško stanje, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Poljoprivredna i druga zemljišta su zamuljena i kompletni zasadi na tim područjima su uništeni.

Uprava civilne zaštite: Mogući problemi sa oborinskim vodama

Uprava civilne zaštite: Mogući problemi sa oborinskim vodama

Prema dosadašnjim podacima, poplavljeno je više od stotinu stambenih i deset poslovnih objekata, a ovaj broj nije konačan jer građani i danas prijavljuju štetu na svojoj imovini.

Veliki problem stvaraju podzemne vode koje uzrokuju stvaranje odrona i klizišta, trenutno se saobraćaj odvija otežano na lokalnim i nekategorisanim putevima.

Angažovana privredna preduzeća su na terenu i vrše sanaciju putne infrastrukture kako bi se uspostavilo neometano odvijanje saobraćaja, a prema podacima iz komunalnog preduzeća "Komb Bužim", voda u gradskom vodovodnom sistemu je zamućena i ne preporučuje se za piće.

Opštinska komisija za procjenu šteta je na terenu i procjenjuje štetu na infrastrukturi, poslovnim i stambenim objektima.

Еvo koju boju odjeće je najbolje nositi kada su napolju visoke temperature

Еvo koju boju odjeće je najbolje nositi kada su napolju visoke temperature

Na području Velike Kladuše stanje uzrokovano obilnim kišama prije dva dana se stabilizuje, svi putni pravci su prohodni dok se voda povukla u svoja korita, naveli su iz Uprave civilne zaštite.

Služba zaštite i spašavanja i vatrogasci su na terenu, radi se na čišćenju i sanaciji putnih pravaca kao i isušivanju vlage iz objekata u kojima je bila voda, a Štab Civilne zaštite donio je odluku da nije potrebno proglašavati stanje prirodne nepogode.

"Služba za Civilnu zaštitu je na raspolaganju građanima i u toku dana primila je 11 prijava građana za štete od kojih se većina odmah rješava", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: