Niko ne odgovara za zločine

Srpske žrtve u Srebrenici niko ne pominje

  • Izvor: ATV
  • 17.04.2024. 19:08

Brano Vučetić imao je samo devet godina kada su porodičnu kuću u kojoj je živio, napali srebrenički muslimani. U brutalnom masakru i izgubio je majku, maloljetnog brata i oca. Preživio je sve strahote rata. Krici iz logora i danas odjekuju u njegovoj glavi.

- Bukvalno su poginuli na pragu, braneći ognjište, mene. Ranjen sam 14. decembra, sa jednom bebom i djevojčicom od tri godine i njihovom majkom i bakom sam odveden u logor. Tako ranjen proveo 56 dana proveo bez medicinske pomoći, gdje sam bio zlostavljan - kaže Branko Vučetić.

Na zgarištima domova, rijetki koji su imali sreće, uspijevali su da razaznaju odjeću i dijelove tijela zapaljenih srodnika, kako bi ih dostojno pokopali.

Pred očima članova porodice ubijenih Srba u Srebrenici i dalje su jasne slike pobijenih najbližih srodnika. Neki nikada nisu ni pronašli kosti svojih srodnika.

Jela Vasić i Jovana Zekić dobro pamte 9. maj 1992. godine. Posljednji put su vidjele muža i oca. Do danas nikada nisu čuli ništa o njemu. Za nekoliko dana na zvjerski način ubijeno je 15 članova njihove porodice.

- U Podravanju, selo Marinkovići, zaklali su mi sestru, njenog mlađeg sina i starijeg ubili i muža joj ubili, znači četvoro u jednoj kući. Ovamo koliko sam ih izgubila, najmanje 15. Brata od strica, djevera, tri sestrića - priča Jela Vasić.

- Moj stric je tako poginuo, moj rođak od majčine sestre je poginuo u zasjedi. Do te mjere su bili agresivni da mu je mozak curio u sanduku i to sam kao dijete gledala i to nikada ne mogu da zaboravim - dodaje Jovana Zekić.

Srpske žrtve se ne pominju. Za njih niko ne odgovara, to je ono što najviše boli Srbe koji su preživjeli golgotu u Podrinju.

Na tom području život je izgubilo 3.267 Srba, a više od 80 sela i 300 zaseoka je zapaljeno. Osamdeset odsto tih žrtava ubijeno je od maja 1992. do marta 1993. godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.