I to ne zbog požara

Pune ruke posla za dobojske vatrogasce

  • Izvor: ATV
  • 02.08.2024. 19:37

Provaljivanje u stanove i obijanje brave sve je češća intervencija dobojskih vatrogasaca. Najmanje triput sedmično dobijaju poziv zbog zaključanih vrata. Nerijetko su u pitanju roditelji koji u stanu zaključaju djecu.

"Ljudi su izašli ostavili djecu, djeca su zaspali, nisu ih mogli zvati, oni jauču, majka čupa kosu, ne mogu ih dobiti sat i nešto, tako da smo uspjeli ući preko balkona zatekli smo djeca spavaju“, rekao je vatrogasac Miladin Cvijanović.

Često u tim situacijama asistiraju policiji. Desetak minuta im treba da dođu i otvore obična vrata. Do pola sata za sigurnosna, za koja je neophodan  poseban alat. 

„Da, jednostavno moraš da razvališ vrata jer je stariji narod, a to su vrata ova sad blindirana, nova, da li su kvalitetna ili nisu, ali sve više imamo veliki problem ulaska da li je do brava ili čega, da zakuju“, rekao je Miloš Radonjić, starješina Vatrogasne jedinice Doboj. 

Uz obijanje stanova, od početka godine imali su i desetak intervencija u saobraćajnim nezgodama. To je i za vatrogasce sa iskustvom najteži zadatak, koji se decenijama ne zaboravlja. 

„Ipak smo mi svi najosjetljiviji na povrede djece i smrt djece, to mi je onako najviše ostavilo traga, par dana sam bio nervozan, nije jednostavno“, priča nam vatrogasac Milenko Lazić. 

Na sreću, od početka godine nije bilo takvih scena, kao ni ozbiljnijih požara. Sa 12 vozila gase ih 33 vatrogasca raspoređena u četiri smjene. Do sada su intervenisali 132 puta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: