Investicija Vlade i grada

Prijedor dobija centar za visokoškolsko obrazovanje od 10 miliona KM

  • Izvor: SRNA
  • 02.10.2024. 12:51

Prijedor će dobiti centar za visokoškolsko obrazovanje koji će biti zajednička investicija grada i Vlade Republike Srpske, izjavio je danas gradonačelnik Slobodan Javor.

Javor je naveo da je, prema sadašnjim procjenama, riječ o projektu vrijednom 10 miliona KM, da će biti izgrađen u naselju Pećani i da će na jednom mjestu objediniti Rudarski fakultet, Visoku medicinsku školu i kapacitete za smještaj i ishranu studenata.

"Cilj nam je da pokušamo još neki ogranak Univerziteta u Banjaluci da dovedemo u Prijedor. Mogu slobodno reći da je ovo za nas jedan od najvećih projekata u istoriji grada Prijedora, kada govorimo o obrazovanju", rekao je Javor Srni.

Prilika za posao: Španija nudi 30.000 KM da se preselite u ovu pokrajinu

Prilika za posao: Španija nudi 30.000 KM da se preselite u ovu pokrajinu

On je dodao da će grad u što kraćem roku realizovati sve što je potrebno da bi što prije mogla početi izgradnja centra.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izrazio je zadovoljstvo radom dvije visokoškolske ustanove u Prijedoru i činjenicom da je zaustavljen pad broja studenata, navodeći da je Rudarski fakultet ove godine upisalo 15, a Visoku medicinsku školu 67 studenata, da Rudarski ima ukupno oko stotinu, a Visoka medicinska oko 460 studenta.

On je naveo da će investicija u izgradnju centra za visokoškolsko obrazovanje pomoći razvojnim projektima grada, da je inicijativa koja je potekla iz ovog grada dobila podršku i ovog ministarstva i Vlade i da će naredni korak biti informacija o projektu na sjednici Vlade Republike Srpske zajedno sa elaboratom o opravdanosti.

Koliko koštaju prenosive tablice i kako ih dobiti

Koliko koštaju prenosive tablice i kako ih dobiti

"Što se tiče finansijske konstrukcije, sad vam možemo reći, budući da projekat tek radimo sad, neke procjene su da je to sigurno od 10 miliona KM i ovo će biti republički projekat, kao i u drugim zajednicama", rekao je Budimir Srni.

Odgovarajući na pitanje o rokovima za realizaciju, Budimir je istakao da je njemu važno da u ovom mandatu napravi sve što bude potrebno kada je riječ o projektnim rješenjima, kao i da se započne ovaj projekat i da bude u dobroj mjeri pri kraju ovog mandata.

Sastanku je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Еgić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.