Vlada FBiH

Prestanak stanja prirodne nesreće u područjima pogođenim poplavama

  • Izvor: SRNA
  • 16.10.2024. 19:45

Vlada FBiH donijela je danas odluku o prestanku stanja prirodne nesreće prouzrokovane poplavama i klizištima i odluku o stručnoj i materijalnoj podršci domaćinstvima pogođenim poplavama, za šta će Crvenom krstu FBiH biti dodijeljeno 533.201 KM.

Ova sredstva biće utrošena s ciljem zadovoljenja egzistencijalnih potreba domaćinstava pogođenih poplavama na području Jablanice, Konjice, Kiseljake, Fojnice i Kreševa.

"Imajući u vidu da je stanje elementarne nepogode izazvane poplavama u ovih pet jedinica lokalne samouprave, kao i činjenicu da je veliki broj domaćinstava na tim područjima izložen negativnim socio-ekonomskim posljedicama, ocijenjeno je da je potrebno hitno intervenisati kroz poseban program materijalne i stručne podrške kojim bi se ublažilete posljedice", navedeno je u saopštenju.

Odlukom federalne Vlade precizirano je da će program materijalne i stručne podrške domaćinstvima pogođenim poplavama, u saradnji s nadležnim institucijama iz jedinica lokalne samouprave, sačiniti i dostaviti Crveni krst FBiH.

Pratite nas i putem Vibera