"Branimo Srpsku“

Poruka sa mitinga u Prnjavoru: "Nemaju odgovor na narod“

  • Izvor: ATV
  • 23.11.2023. 21:23

U Prnjavoru je večeras u krcatoj Sportskoj dvorani Osnovne škole "Nikola Tesla“ održan narodni miting "Branimo Srpsku“.

Sa mitinga je otišla snažna poruka zajedništva, jedinstva i volje da se legalno i legitimno izabrane institucije Republike Srpske odbrane od sve učestalijih napada.

U dvoranu u kojoj je miting održavan slila se masa ljudi koji su došli da odlučno brane Republiku Srpsku. Kažu, ne daju institucije, ne daju predsjednika i ne treba im neki lažni visoki predstavnik.

Kako bi podržali Republiku Srpsku, njene institucije i predsjednika, u Prnjavor su stigli i najviši zvaničnici Republike Srpske ali i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

Narodnom mitingu "Branimo Srpsku“ u Prnjavoru prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

"Ovo je odgovor naroda na sve ono što se dešava u Republici Srpskoj u smislu pritisaka na Srpsku. Vidite da svaki dan iz drugog entiteta dolaze teške izjave a nema nikakve reakcije. Kada mi kažemo da želimo da branimo institucije, da kažemo 'nemojte nas goniti iz BiH, dozvolite nam da ovdje u miru zajedno živimo, da se dogovaramo o budućnosti ove zemnje' onda se to tumačli kao secesija i mi smo kao neki 'loši momci'“, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Višković je zahvalio građanima Prnjavora i poručio da je njihov dolazak najopasnija poruka za strance.

"Nemaju odgovor na narod. Mogu da sankcionišu mene ili nekog drugog, ali ne mogu narod“, rekao je Višković u Prnjavoru.

Prvi čovjek Prnjavora, darko Tomaš, rekao je da je Prnjavor, kao i mnogi drugi gradovi Republike Srpske, poslao jasnu poruku da smo uz institucije Republike Srpske i predsjednika Republike.

"Činjenica je da je Dejtonski sporazum definisao stvari kao što je imovina, izbor predsjednika i tu su jasne stvari - tu je crvena linija preko koje neće preći niko od građana. Zato i jesmo ovdje večeras da damo podršku, da kažemo da ne damo ni naše institucije ni našu imovinu ni našu Republiku“, poručio je Tomaš.

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac rekao je na narodnom skupu "Branimo Srpsku" u Prnjavoru da srpski narod koji se izborio za svoju slobodu neće dozvoliti da mu pravo na izbor institucija i predsjednika nameće neko drugi.

"Republiku Srpsku su stvorili najbolji sinovi ovog naroda, na nama je da je sada odbranimo tako što ćemo se boriti za pravo da biramo svoje institucije, svog predsjednika", rekao je Banjac.

On je istakao da narod Republike Srpske ne smije izgubiti sebe, svoju tradiciju i običaje, svoj identitet.

"Narod koji se borio za svoju slobodu neće dozvoliti da mu neko drugi nameće predsjednika, neće izabrati da katastarski list za svoju imovinu i djedovinu vadi u Sarajevu, narod koji ima tradiciju i običaje neće dozvoliti da postoje `roditelj jedan` i `roditelj dva`. Srpski narod spreman je da brani Republiku Srpsku, svoje institucije i ljude koje je izabrao", rekao je Banjac.

Narodnom mitingu "Branimo Srpsku“ u Prnjavoru prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar finansija Srpske Zora Vidović, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić, te lider NPS-a Darko Banjac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: