Na granici Doboja i Maglaja

Pećina Megara dragulj ozrenskog kraja

  • Izvor: ATV
  • 18.07.2024. 20:34

Smještena na granici Doboja i Maglaja pećina Megara je pravi dragulj ozrenskog kraja. Dužina joj je oko dva kilometra a plan da se prvih 700 metara uredi za turiste. Ugodnih sedam stepeni nije jedino u čemu bi mogli da uživaju.

Najveća atrakcija pećine su četiri vezana vodopada.

Do njih se ne može bez posebne vodootporne opreme. U pećini živi ugrožena vrsta šišmiša ali i druge rijetke vrste.

"Tokom prošlogodišnjeg zimskog monitoringa pronašli smo koloniju od preko hiljadu jedinki velikog potkovičara što je jedna od najugroženijih vrsta u Еvropi“, kaže speleolog Besim Gurda. 

"Našli smo jednu vrstu koja se zove duvalis maglensis. Vrsta pećinske bube troglobijant vrste koje živa samo u pećinama“, kaže speleolog Mirza Kalabić.

Pet speleoloških objekata na kvadratnom kilometru raj je za spelelologe. Područje Ozrena mami i ostale istraživače. 

"Imamo značajne populacije nekih noćnih leptira populacije strizibuba koje su od evropskog konzervacijskog značaja“, kaže entomolog Zemaljskog muzeja Dejan Kulijer.

"To su nekoike vrste žaba daždevnjaka, smukova u suštini vrste koje su nama interesantne“, kaže Andrijana Mićunović iz crnogorskog Društva ekologa. 

Istraživači iz regije okupljeni na Ozrenu nadaju se otkrivanju novih vrsta. To bi pomoglo da se to područje zaštiti i turistički promoviše.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: