Svečan dan

Osveštan kompleks stare crkve u Derventi

  • Izvor: ATV
  • 04.08.2024. 19:43

Svečan dan za stanovnike Srpske varoši, ali i cijele Dervente. Dočekali su da se iz pepela uzdigne stari hram na čiju su obnovu čekali tri decenije. Uz zvuk zvona stizali su na liturgiju. Еmocije nisu krili.

Prvobitni hram je građen od 1851. do 1855. Bio je simbol grada.

"Naši preci su izdejstvovali u porti turskoj da se ovde napravi crkva i od tada traje jedno derventsko vrijeme zasigurno", rekao je Milorad Simić, gradonačelnik Dervente.

Rušen je nekoliko puta, a odlijevao je samo zvonik. Na Spasovdan 1992. godine minirali su ga pripadnici HVO i takozvane Armije BiH.

"Mi smo toliko godina poslije uspjeli da od 2018. izgradimo manji hram da obnovimo staru crkvu, a da danas posvetimo cijeli kompleks sa pratećim objektima koji su potrebni", rekao je protonamjesnik Ljubiša Nović.

Brojni priložnici pomogli su obnovu svetinje. Kabinet predsjednika Srpske donirao je 100.000 maraka da se starom hramu udahne novi život. 

"Onda se to nije samo pitanje prošlosti nego i pitanje naše budućnosti zato nisam oklijevao da budem prisutan tamo gdje se pravi srpski pravoslavni", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Mitropolit zvorničko tuzlanski Fotije i episkop gornjokarlovački Gerasim osveštali su svetinju. Novi hram je posvećen Blagovijestima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: