Između Konjica i Jablanice

Napravljen privremeni koridor za izvlačenje unesrećenih, situacija kritična

  • Izvor: SRNA
  • 04.10.2024. 13:10

Između Konjica i Jablanice napravljen je privremeni koridor da bi se došlo do ljudi, unesrećene izvlače čamcima, tri kilometra puta između Jablanice i Prozor/Rame je zatrpano, potpuno je urušen put prema Doljanima i Risovcima, saopštili su iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Vlade su naveli da je u ovom trenutku potvrđena smrt 14 osoba u poplavljenim područjima u Jablanici, ali da je prijavljen veliki broj nestalih na jablaničkom i na području Konjica.

Ranjeni i unesrećeni prebacuju se u bolnice u Konjicu i Mostaru, a na raspolaganju su sve bolnice.

Vlada potvrdila mračne prognoze: Najmanje 14 mrtvih

Vlada potvrdila mračne prognoze: Najmanje 14 mrtvih

Šef Odjeljenja za odnose s javnošću kantonalne Vlade Darko Juka rekao je da je najteža situacija na području Donje Jablanice koja je fizički potpuno odsječena od svijeta.

"Riječ je o potpuno urušenim saobraćajnicama, željezničkom saobraćaju, a vidjeli ste svi fotografije sa klizištima i odronima. Izlile su se rijeke, prvenstveno Neretva. Nekoliko mostova na Drežanki je porušeno. Isto je prema zaseocima Konjica", rekao je Juka.

Juka je naveo da saobraćajnice dijelom uopšte nema ispod Komadinovog vrela i da je bio veliki odron kod tunela Crnaja.

Hodžić objasnio kako se spasio imam iz poplavljene džamije: U posljednji čas

Hodžić objasnio kako se spasio imam iz poplavljene džamije: U posljednji čas

Prema njegovim riječima, tri kilometra puta između Jablanice i Prozor-Rame je zatrpano putem i pitanje je šta je tu, a potpuno je urušen put prema Risovci i Doljanima.

"Autom se nikako nije moglo do Jablanice pa se čamcima izvlače unesrećeni", rekao je Juka i dodao da su čamce ustupile Oružane snage BiH.

On je rekao da je bila izuzetno kritična situacija sa unesrećenim dječakom i trudnicom, ali da su evakuisani i nalaze se u bolnici "Safet Mujić" u Mostaru.

"Dječak je stabilno, beba je, nažalost, podlegla, dok se majci bore za život", naveo je Juka.

Amidžić: Iz budžetske rezerve pomoći pogođenim područjima

Amidžić: Iz budžetske rezerve pomoći pogođenim područjima

On je istakao da im je jutros Еufor pomogao sa evakuacijom.

Na terenu su sve raspoložive snage Civilne zaštite, vatrogasci, Gorska služba spasavanja, Crveni krst, policija, ljekari.

Juka je dodao da su poslati zahtjevi svim nivoima vlasti, neki su već ponudili pomoć, a Federalna uprava civilne zaštite je na terenu.

"Proglašeno je stanje prirodne nepogodne za pogođena područja što omogućava stavljanje u funkciju svih raspoloživih sredstava", rekao je Juka.

Kaže da ovakva kriza nije zadesila ovaj dio Hercegovine od rata i da niko ovo nije mogao predvidjeti.

Pratite nas i putem Vibera