Jablanica

Hodžić objasnio kako se spasio imam iz poplavljene džamije: U posljednji čas

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 04.10.2024. 12:05

Nekoliko opština u BiH pogođeno je sinoć poplavama, a snimci sa terena potvrđuju da je najteže pogođeno područje Jablanice. 

Fotografija potpuno poplavljene džamije u Donjoj Jablanici širi se internetom, a Anadolija saznaje kako su se imam ove džamije, njegova porodica i komšije u posljednjim trenucima uspjeli spasiti od vode.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica Еkrem efendija Hodžić rekao je novinaru kako je džamija bila u potpunosti pod vodom. Iznad površine vode mogao se vidjeti samo vrh krova i munara.

Hronologija apokalipse: Prijavio da mu je bujica odnijela člana porodice

Hronologija apokalipse: Prijavio da mu je bujica odnijela člana porodice

Prema njegovim riječima, imam i njegova porodica u posljednjem momentu spasili su se od vode, jedno vrijeme bili su na krovu.

"Еfendija se jedva izvukao sa ženom i djetetom. Na krovu je bio, i komšiluk njegov. Upravo sam se čuo s njima. Žena i dijete su tu u Jablanici, efendija je ostao dole da pomogne komšijama, jer sada se voda povukla, ostalo je kamenje", rekao je Hodžić, dodavši kako su u komunikaciji sa ostalim džematima, prenosi "Radio Sarajevo".

Zbog izuzetno velikih oborina izlijevanja rijeka i odrona potpuno je prekinute saobraćajna, te djelimično i telekomunikaciona infrastruktura na sjeveru Hercegovine, u Konjicu i Jablanici. Prema prvim nezvaničnim informacijama iz Civilne zaštite FBiH, pet je poginulih na području Jablanice, te značajan broj nestalih.

Osim na sjeveru Hercegovine, poplave su jutros i u srednjoj Bosni, na područjima Kiseljaka, Kreševa, Busovače, Fojnice, Vareša i Tarčina.

Poznati fotograf se javio iz Jablanice: Ima svega, mrtvih, nestalih...

Poznati fotograf se javio iz Jablanice: Ima svega, mrtvih, nestalih...

Iz BIHAMK-a saopštili su da je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Jablanica-Mostar, te Jablanica-Prozor-Blidinje, Busovača-Kiseljak i Kiseljak-Kreševo zbog odrona zemlja, kamenja i bujice.

Pratite nas i putem Vibera