Bijeljina

Garda „Panteri“ obilježila 32 godine od osnivanja: "Borili se časno i viteški"

  • Izvor: ATV
  • 02.05.2024. 15:55

Rata, zebnje i straha za živote najmilijih sjećaju se potomci bijeljinskih gardista. Neki nažalost nisu dočekali da im se očevi, sinovi, unuci, braća, muževi vrate sa ratišta. Zato sjećanja na stvaraoce Republike Srpske nikada ne smiju da izblijede, kažu.

Bojan Savić, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i sin ratnog komandanta Garde “Panteri” Ljubiše Savića Mauzera, rekao je da je ova jedinica bila najelitnija i uvijek tamo gdje je najteže, boreći se časno i viteški.

- Oduvijek smo slušali da je jedinica garde „Panteri“ najelitnija koja je uvijek bila tamo gdje je najteže. S druge strane mi smo ponosni što su oni sve to vrijeme borili se časno, viteški  i na taj način su ostavili neku vrstu moralnog kompasa za sve nas koji i danas se borimo. Srpski usud jeste da je borba neprestana, i danas kada su napadi na RS neprestani i veliki, moramo ostati na tom putu jedinstva i sabornosti, moramo se viteški boriti da očuvamo za šta je 101 čovjek ove posebne jedinice dao svoj život - rekao je Savić.

On je napomenuo da srpski usud jeste neprestana borba.

- I danas, kada su veliki napadi na Republiku Srpsku i izazovi pred nama su veliki - dodao je Savić.

Nema ratišta na kojem „Panteri“ nisu bili. Za to su dobili i najviša odlikovanja. Proboj koridora i bitka za Smoluću su bile bitke po kojima  pripadnici brigade“ bili najprepoznatljiviji. Mir je danas imperativ, kažu.

- Еvo poslije 32 godine i sada nam nešto prijete opet, nešto nas napadaju, ali sreće je da su to samo kriminalci kod njih tamo koji su ogrezli u kriminal pa bi da ratuju. Kome se ratuje neka ide ima ratova na sve strane, nek idu pa neka ratuju, nas neka ostave na miru mi nećemo nikoga napadati, mi nikuda ne idemo, mi čuvamo svoje - kaže Ljubiša Lazić, posljednji komandant Garde.

Ratni put Gardu je vodio preko Majevice, Ozrena, Posavine, Podrinja, sarajevsko-romanijske oblasti, Krajine. Na tom putu poginuo je 101 borac, a ranjeno je 675 vojnika, Jedinstvo i sloga su stvorili Republiku Srpsku i to treba da se vrati kao bi se Srpska sačuvala i njene nadležnosti, kažu veterani „Pantera."

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.