Amra Jahić

Dirljive riječi majke koja se borila sa bujicom da spasi sina: ''Samo smo njega nastojali da izvučemo''

  • Izvor: Blic
  • 07.10.2024. 09:21

Amra Jahić prošla je pakao u Jablanici koja je gotovo sravnjena sa zemljom u poplavama koje su u petak zadesile BiH.

Ona je sa suprugom i četvorogodišnjim sinom bila u kući pored džamije kada je voda počela da nadire. Vartrogasac spasilac Еdin Drežnjak, svjedočio je užasu koji je zadesio Jablanicu.

– Dobio sam poziv od Amra koja govori: “Gavro pomozi, Gavro pomozi voda je do tavana” – priča Drežnjak i dodao “da to gdje su plivali to više nije voda, to je mulj, puno dasaka, otpada, tu ne može da se pliva…”

– Kad se voda napunila skroz do tavana, nazvala sam i rekla: “Mama, mi moramo u roku od 10 minuta iskakati, nama pomoći više nema – riječi su kojima je svoju potresnu ispovijest započela mlada majka Amra Jahić koja je ispričala kako se u paklu Jablanice borila i izborila za život svog 4-godišnjeg sinčića.

Semir efendija Jahić i njegova supruga Amra, pamtiće dok su živi dan kada su ostali bez ičega, ali uspjeli da spasu sina i živote komšija.

– Skočila sam ja i moj sin od 4 godine i uspjela sam da dođem do krova džamije – priča Amra.


– U tom trenutku, valjda ga je dragi Bog poslao, pojavljuje se taj kompresor koji se i sad vidi na krovu džamije – dodaje njen suprug Semir efendija Jahić.

Dino do detalja opisao kobne trenutke kada je ostao bez trudne supruge: ''Korak je trebao da se spasi''

Dino do detalja opisao kobne trenutke kada je ostao bez trudne supruge: ''Korak je trebao da se spasi''

Kako je voda opet nadošla, majka nije imala druge nego da stavi dijete na taj kompresor i da proba da se dokopa obale, ali dijete je palo s tog kompresora u vodu.

– Jednom rukom držim dijete, držim kompresor, ja sam mislila nama pomoći nema, to je bilo nenormalno, bilo drveća, dasaka – kaže Amra čiji suprug kaže da je ona heroj jer je spasla dijete.

– Ja sam razmišljala… Ako izgubim dijete, meni života nema… Ja ne mogu svoje dijete gledati da gubim – kaže Amra dodajući: “Samo smo njega nastojali da izvučemo”.


Pratite nas i putem Vibera