Gradonačelnik Istočnog Sarajeva

Ćosić: Dan srpskog jedinstva simbolizuje želju da Srbi žive na jedinstvenom prostoru

  • Izvor: SRNA
  • 14.09.2024. 10:16

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u potpunosti simbolizuje želju Srba da žive na zajedničkom i jedinstvenom prostoru.

- Mi na zajedničkom prostoru živimo, donekle jedinstvenom, uz težnju da ta jedinstvenost postane potpuna. Težimo ka jedinstvu iskazanom u zastavi, kojim ne ugrožavamo nijedan drugi narod koji možda voli neku drugu zastavu, a živi sa nama zajedno i dijeli ovaj prostor - izjavio je Ćosić za Srnu, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj.

On je istakao da je siguran da svaki Srbin u sebi ima to osjećanje koje je takvo da ne ugrožava bilo kog pripadnika drugog naroda koji živi kako u Republici Srpskoj, tako i u BiH i Srbiji.

- Dodao bih i srpsko-ruskog jedinstva, jer nama 15. septembra dolaze naša braća iz Krasnodara, grada od dva miliona stanovnika koji je pobratim Istočnog Sarajeva. Dolazi nam gradonačnih Krasnodara sa visokom delegacijom - najavio je Ćosić.

On je naveo da panslovenske boje zastave Republike Srpske, Srbije i Ruske Federacije govore o zajedničkom identitetu, zajedničkoj vjeri, "o tome da je riječ o jednom srpskom i drugom ruskom koji su gotovo pa identičan narod, ali sa nekim razlikama koje su nametnute različitim mjestima življenja".

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je simbolično ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

Ideju o tom zajedničkom prazniku Srbije i Srpske dali su rukovodioci Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić u dogovoru sa rukovodstvom Republike Srpske, predvođenim Miloradom Dodikom.

Vlada Srpske usvojila je na sjednici 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, čime je ovaj praznik ozvaničen u Srpskoj.

Dan kasnije, 11. septembra, i Vlada Srbije je donijela zaključak da se ovaj praznik zvanično proslavlja na teritoriji Srbije.

Cilj uspostavljanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, te jačanje kulta nacionalne zastave.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)