Vlada Republike Srpske

Za projekte 100.000 KM: Еvo ko se može prijaviti

  • Izvor: Agencije
  • 09.09.2024. 11:13

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske raspisalo je konkurs za finansijsku podršku projekata razvoja tehnologija, nabavke opreme i učešća na stručnim skupovima o razvoju tehnologija u Srpskoj za ovu godinu vrijedan 100.000 KM, rekao je Srni pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Zoran Bjelajac.

Bjelajac je naveo da finansijska podrška obuhvata i projekte razvoja tehnologija za testiranje i uvođenje savremene ili poboljšane postojeće tehnologije, sa mogućnošću provjere na modelu, prototipu ili pilot-tehnologiji i obezbjeđenje savremene opreme kojom se uvodi nova ili poboljšana tehnologija.

On je istakao da će biti podržana i učešća na stručnim skupovima o razvoju tehnologija, kao i u programima ЕU ili u međunarodnim projektima za razvoj tehnologija finansiranim od međunarodnih institucija i fondova.

"Cilj konkursa je unapređenje atraktivnosti, kapaciteta i uticaja istraživanja i razvoja na ukupan razvoj Srpske kroz uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja naukom, inovacijama i tehnološkim razvojem, kao i stvaranje sistemske podrške povećanju broja inovacija i uvođenja novih tehnologija u funkciji razvoja privrede", poručio je Bjelajac.

Prema njegovim riječima, korisnici sredstava finansijske podrške projektima mogu biti samo naučnoistraživačke organizacije i instituti upisani u Registar naučnoistraživačkih organizacija koji se vodi u Ministarstvu, kao i visokoškolske ustanove upisane u Registar visokoškolskih ustanova koji se vodi u Ministarstvu, a koje se bave razvojem tehnologija i i registrovane su na teritoriji Srpske i Brčko distrikta.

Konkurs je otvoren do 9. oktobra.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.