Vlada Srpske ima spreman budžet

  • Izvor: ATV
  • 30.11.2023. 21:08

Vlada Republike Srpske ima spreman budžet i ekonomsku politiku za 2024.godinu. Premijer Višković rekao je da će Vlada na sjednici prvog decembra da usvoji ekonomsku politiku i budžet Srpske za 2024. godinu koji će iznositi 5,735 milijardi KM. Poslije toga ti dokumenti biće proslijeđeni u Narodnu skupštinu.

Penzioneri u Republici Srpskoj od Nove godine imaće veće penzije. Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju nalaže da se penzije svakog januara usklađuju sa procentom prosječnih cijena i procentom prosječne plate. Zbir ta dva procenta, odnosno 50 odsto od tog zbira, predstavlja redovno godišnje povećanje penzija. 

Javna preduzeća u Republici Srpskoj i sljedeće godine moći će da računaju na grantove iz budžeta, pa će tako  "Željeznice Republike Srpske" dobiti  20 miliona KM, "Aerodromi Srpske" dva miliona KM, "Pošte Srpske" milion KM, a "Vode Srpske" 11,3 miliona KM. Predsjednik Vlade rekao je da će za javne investicije iz budžeta Srpske za 2024. godinu biti izdvojeno 62,4 miliona KM. Ministar finansija Zora Vidović kaže da je budžet i socijalni i razvojni. 

Predsjednik Vlade i ministar finansija obavili su konsultacije sa predsjednikom Republike. Dobili su njegovu podršku za planirani budžet i njegovu raspodjelu za sljedeću godinu.  

Opširnije u Temi dana ATV-a.

Pratite nas i putem Vibera