Premijer Republike Srpske

Višković: Vlada će zakonskom regulativom pratiti projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije

  • Izvor: SRNA
  • 08.02.2024. 11:22

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će Vlada i institucije Srpske zakonskom regulativom pratiti projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije jer je to prepoznato kao razvojna šansa.

Višković je istakao da Republika Srpska u ovom trenutku ima značajan broj izdatih koncesija za proizvodnju solarne energije, kao i veliko interesovanje domaćih i stranih investitora za ove projekte.

"U energetskom bilansu Republike Srpske imamo samo 1,3 odsto učešća solarne energije u ukupnoj energiji. Ove godine očekujemo da se u mrežu uključe još dvije solarne elektrane od 60 i 20 megavata, pa bi taj procenat do kraja godine bio 3,5 odsto", rekao je Višković u obraćanju na "Balkan solar samitu" posvećenom promociji zelene energije i zaštiti životne sredine.

Višković: Većina zvaničnika Srpske ugrožena - na prvom mjestu predsjednik Republike

Višković: Većina zvaničnika Srpske ugrožena - na prvom mjestu predsjednik Republike

On je naglasio da su planovi Vlade Republike Srpske i "Еlektroprivrede Republike Srpske" da se ozbiljnije pristupi izgradnji solarnih elektrana.

"Želimo da omogućimo da svako domaćinstvo, koje ima prostora, sagradi solarnu elektranu za svoje potrebe i na taj način bi oslobodilo značajne resurse za Republiku Srpsku koja onda može sa tim viškovima da se pojavljuje na tržištu", rekao je Višković.

On je ocijenio da je električna energija u Srpskoj na nivou socijalne kategorije, da to žele sačuvati, ali i osloboditi viškove sa kojima će trgovati po berzanskim cijenama.

Žele da ukinu prijevremene penzije

Žele da ukinu prijevremene penzije

Otvaranju Samita prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar za evropske interacije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Na Samitu su i predstavnici lokalnih zajednica, "Еlektroprivrede Republike Srpske", javnih preduzeća iz Srpske, Federacije BiH, kao i kompanija iz inostranstva.

Pratite nas i putem Vibera