Ministar finansija

Prijedlogom budžeta za 2023. predviđeno povećanje plata, penzija i boračkih primanja

  • Izvor: SRNA
  • 28.10.2022. 13:36

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas po hitnom postupku Prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 5,383 milijardi KM.

Vidović: Prijedlog budžeta za narednu godinu 5,383 milijardi KM, predviđeno povećanje plata i penzija

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas po hitnom postupku Prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 5,383 milijardi KM.

Ministar finansija Zora Vidović rekla je da je Prijedlog budžeta veći od drugog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu za 873 miliona KM.

Vidovićeva je rekla da je Prijedlogom budžeta predviđeno povećanje plata od pet odsto od 1. januara, dodajući da će se nakon isteka prvog tromjesečja razmatrati mogućnost dodatnog povećanja plata.

"Rashodi za lična primanja zaposlenih u idućoj godini biće milijardu i 132 miliona KM", rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da će penzije u Srpskoj biti povećane za 13,5 odsto.

"Izdvajanja za penzije u 2023. godini iznose milijardu i 545 miliona KM", rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da je Narodnoj skupštini Republike Srpske predloženo da i sva boračka i socijalna davanja budu povećana za 13,5 odsto.

Vidovićeva je rekla da je 70 miliona KM planirano u Prijedlogu budžeta za davanja za nezaposlene roditelje porodica sa četvoro i više djece.

Vlada Srpske je po hitnom postupku utvrdila i Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023-2025. godine, kao i prijedloge odluka o dugoročnom i o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa za 2023. godinu.

Po hitnom postupku utvrđen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za narednu godinu, kao i Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2023. godini.

Prijedlog budžeta za 2023. godinu Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra u srijedu, 2. novembra.


Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.