Projekat Rogozna

Veliko otkriće na srpskoj planini

  • Izvor: Agencije
  • 27.09.2024. 13:44

Australijska kompanija Strikland Metals koja je proljetos kupila rudarski projekat Rogozna, objavila je treće veliko otkriće zlata na ovoj srpskoj planini.

Strikland je na lokaciji Medenovac tokom istražnog bušenja na dubini od 198,4 metara presreo rudu sa 2 grama po toni zlatnog ekvivalenta na 365,8 metara, uključujući 50 metara sa 5,6 grama zlata po toni.

Kompanija navodi da ovi novi podaci pokazuju prisustvo značajnog mineralizovanog tijela visokog kvaliteta koje se proteže preko 150 metara na južnom kraju ležišta, prenose australijski mediji. Prva procjena resursa za Medenovac očekuje se početkom 2025. godine, prenosi "eKapija".

Optuženi za ubistvo Saše Kulišića traži da mu Srpska plati 5.000 KM

Optuženi za ubistvo Saše Kulišića traži da mu Srpska plati 5.000 KM

Strikland Metals je početkom avgusta pronašao "najjaču zlatnu mineralizaciju ikada" na Rogozni.

Prva rupa koju je kompanija izbušila kod Šanca pokazala je pojas od 89,7 metara sa 4 grama zlata po toni na 244,5 metara, i čak 10,5 grama po toni u pojasu od 24,1 metar, na dubini od 296,2 metara.

Ovo je prvi put da je ova visokokvalitetna zona zlatnog skarna uzorkovana na Šancu, saopštio je Strikland nakon otkrića.

Strikland je kupio projekat zlata Rogozna od kompanije Zlatna Reka Risorsis za 37 miliona dolara.

Kako su tad saopštili, Rogozna krije oko 170 tona zlatnog ekvivalenta, a ubrzo nakon akvizicije Australijanci su naišli su na zlatnu žilu na lokaciji Obradov Potok.

Bivši fudbaler upucan nasred ulice, objavljen snimak

Bivši fudbaler upucan nasred ulice, objavljen snimak

U istražna bušenja kompanija je uključila četiri dijamantske bušilice širom istražnog područja projekta Rogozna.

Bušenja su planirana i tokom naredne godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: