Trebinje

Uprava i Sindikat ЕRS-a postigli dogovor

  • Izvor: ATV
  • 12.12.2023. 19:10

Oko 1000 radnika energo sektora iz svih dijelova Srpske sjatilo se u Trebinje. Imali su jasne zahtjeve.

"Dolazimo iz Banjaluke iz Еlektro Krajine, došli smo da nam se vrati kolektivni ugovor, cijena rada da se poveća i da sindikat ostane jedinstven“.

„Dolazimo iz Foče i protestujemo zbog raznih nepravilnosti i problema koje imamo“.

„Tražimo malo povećanje cijene rada“.

„Kako su otišle cijene a plata stoji godinama, katastrofa“.

Višković: Nikad manja dugovanja

Višković: Nikad manja dugovanja

I dok su se radnici okupljali u gradskom parku sindikalci i članovi Uprave Еlektroprivrede bili su za istim stolom. Olako su se dogovorili i potpisali Sporazum u kome piše da se stari kolektivni ugovor vraća i da počinju pregovori oko novog ali i oko nove cijene rada.

„Sastanaka ćemo imati dosta, očekujemo da ćemo biti efikasni, podršku radnika imamo, razumijevanje Uprave vidjeli smo da imamo tako da rezultati neće izostati“, izjavila je Koraljka Markov Kovačević, predsjednik sindikata ЕRS-a.  

„Naravno da smo mogli sve ovo ranije da riješimo, na neki drugi način, pregovorima ali ovoliki broj okupljenih garantuje da više se niko neće usuditi da dovede u pitanje jedinstveni kolektivni ugovor i prava radnika“, istakao je Željko Tepavčević, predsjednik SO RITЕ Gacko. 

I jedna i druga strana formiraće radne grupe koje će sastančiti i dogovarati se u narednom periodu. Cilj je uraditi detaljne analizi pa onda uspostaviti novi kolektivni ugovor i povećati cijenu rada. U ЕRS se nadaju da će sve ići lako.

Da li su opravdani najavljeni protesti sindikalaca ЕRS-a?

Da li su opravdani najavljeni protesti sindikalaca ЕRS-a?

"Ukoliko ove radne grupe dostave usaglašeni prijedlog do 31. januara 2024. godine, poslodavac će preduzeti razumne napore da usaglašenu cijenu rada uobziri u model obračuna plate počev od 1. januara 2024. godine“, rekao je Borislav Grubač, izvršni direktor za pravne poslove ЕRS-a  

Rat uprave i Sindikata ЕRSa traje skoro dva mjeseca. Sve je počelo kada su sindikalci zatražili da se cijena rada podigne sa 158 na 190 maraka. Uprava je tada rekla da to nije realno i raskinula postojeći kolektivni ugovor.

Pratite nas i putem Vibera