Jeftiniji uvoz energenata

Turska "sačuvala" dvije milijarde dolara zahvaljujući ruskoj nafti

  • 18.12.2023. 18:43

Turska i turske kompanije uštedjele su oko dvije milijarde dolara ove godine zahvaljujući povećanom uvozu jeftinije ruske nafte i naftnih derivata, prenosi Rojters podatke Londonske berze (LSЕG) i procene trgovaca.

"Ove godine Turska je platila od 25 do 150 dolara po toni manje za dizel (ili od 3,3 do 20 dolara po barelu) u poređenju sa cijenama sličnog kvaliteta na Mediteranu. Nafta je koštala od pet do 20 dolara po barelu manje", navodi Rojters, ističući da je zemlja tako uspjela da uštedi oko dvije milijarde dolara.

Novi predsjednik proglašava vanredno stanje u energetskom sektoru

Novi predsjednik proglašava vanredno stanje u energetskom sektoru

Kako se dodaje, Kina i Indija uvoze više nafte iz Rusije nego Turska, ali blizina Ankare ruskim lukama znači da štedi više od drugih kupaca kroz jeftiniju isporuku.

Napominje se da je jeftiniji uvoz energenata pomogao Turskoj da smanji trgovinski deficit i smanji pritisak na nacionalnu valutu.

Uvoz ruske nafte tipa "ural" u Tursku u novembru je dostigao rekordnih 400.000 barela dnevno, što je iznosilo 14 odsto ukupnog obima izvoza ruske nafte morskim putem.

Lavrov: Zapad ne krije da želi prekid vatre samo zbog ponovnog naoružavanja Ukrajine!

Lavrov: Zapad ne krije da želi prekid vatre samo zbog ponovnog naoružavanja Ukrajine!

Uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije u periodu januar-novembar povećan je za 200 odsto.

Prema izvoru agencije, isporuke iz Rusije Turskoj će se povećati u narednim mjesecima zbog obnavljanja isporuke nafte "Lukoila" za rafineriju "STAR" u vlasništvu državne naftne kompanije Republike Azerbejdžana "SOCAR" u Turskoj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: