Preminula legenda

Trk koji je promijenio istoriju Crvene zvezde: Kako je Piksi zbog Kapičića došao među crveno-bijele

  • 24.06.2024. 16:37

Legenda srpske košarke Dragan Kapičić preminuo je u 76. godini, a njegov život, pored porodice, medalja i košarke, obilježio je i momenat u kojem je pomogao da aktuelni selektor fudbalske reprezentacija Srbije Dragan Stojković Piksi dođe među crveno-bijele.

Kapičić je rođen 7. avgusta 1948. godine, a veći dio karijere proveo je u Crvenoj zvezdi, za koju je nastupao od 1966. do 1975. godine. Igrao je i u njemačkom Saturnu iz Kelna.

Kapičić je najbolji strijelac u istoriji Crvene zvezde, sa kojom je dva puta osvojio domaći šampionat (1969. i 1972), tri puta je podigao trofej namijenjen pobjedniku Kupa (1971, 1973. i 1975). Takođe, osvojio je Kup pobjednika kupova 1974. godine, kad je u Udinama savladana Zbrojovka iz Brna.

Tuga: Preminula legenda srpske košarke

Tuga: Preminula legenda srpske košarke

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 30 utakmica na evropskim prvenstvima, na Svjetskim prvenstvima odigrao je 13 utakmica, devet mečeva zabilježio je na Olimpijskim igrama, a 19 na Balkanskim igrama.

Pored toga, Dragan Kapičić, koji je u posljednji čas pritekao u pomoć i pozajmio novac koji je nedostajao da se transfer realizuje.

Kapičić je u intervjuu za Sport klub televiziju, prije nekoliko godina, otkrio da je pola sata prije isteka roka za transfer dobio poziv Vladimira Cvetkovića, generalnog sekretara crveno-bijelih.

– Zove me Cvele, “majstore, spašavaj”. Šta je bilo, rekoh, Cvele? “Treba nam 50.000 dolara za Piksija”. Kakvog Piksija, šta se dešava? “Imamo još pola sata do kraja prelaznog roka, neće otac da potpiše, fale nam neke pare, daj spašavaj”. I kako ću ja, emotivno vezan, fudbal je fudbal, ali znam Džaju, Šakić je bio predsjednik i Cveleta normalno, ja se rastrčim po bankama, nosim kovertu, ono je bilo sve u dinarima, sve stogovi unutra… Nosim da mi ne ispadne koji – pričao je Kapičić i nastavio: „Zamjeram im što mi nisu obezbjedili auto, ako im već pozajmljujem pare. Odem, trčim i stignem 10 minuta prije završetka. Navijači stoje ispred, čekaju da vide da li će Piksi da potpiše, a on tada već velika zvijezda.“

Zatim je nastavio.

– Odem ja kod njih, oni “jao brate, svaka ti čast, spasio si nas”, a ja mokar sav, trčao sam od više od 10 banaka i donesem, oni hvala ti, daju mi priznanicu da će mi vratiti pare. Ali bilo je kritično, ja sam trčao do stadiona, treba da stigneš, treba da podigneš pare, pa koja banka ima, koja nema pare i oni to završe. Meni je to jako drago, jer je Piksi postao to što jeste. Ali bila je pat pozicija tada – prisjetio se Dragan Kapičić, čiji je trk od banke do Marakane na kraju i promijenio istoriju Zvezde, piše Telegraf.

Pratite nas i putem Vibera