Tema dana

Trebalo bi ojačati elektroenergetski sistem u BiH

  • Izvor: ATV
  • 25.06.2024. 21:00

Treba ojačati elektroenergetski sistem u BiH kako se ne bi ponovio kolaps koji se dogodio prošlog petka. Ovo, između ostalog, poručuju iz Nezavisnog operatora sistema BiH. Lako je reći, ali šta će se, i kada, konkretno uraditi da se sa riječi pređe na djela, to je pitanje na koje se odgovor baš i ne nazire. Bilo bi jednostavno da je BiH normalna država ali nije, pa je ova situacija samo jedna od mnogih koje bi trebalo hitno da se rješavaju, međutim, uvijek postoji ono ALI.

Prenosni elektro sistem je loš, smatra predsjednik Republike Srpske. Dodaje da je samo pitanje vremena kada će doći do kolapsa. 

U BiH se politika, dakle, lomi i na ovom polju. Zato niko ne može da konkretno odgovori na pitanje kada će se elektroenergetski sistem ojačati investiranjem u prenosnu mrežu? Zastarjela  je i zbog promjene ustaljenih obrazaca rada elektroenergetskih sistema, ne može adekvatno da odgovori na sve izazove. A najveći izazov svi smo osjetili u petak kada se raspao elektrosistem na Balkanu. Nadležni kažu da je raspad krenuo u 12 i 20 ispadom 400 kilovoltnog dalekovoda od Albanije prema Grčkoj. Prije toga, dalekovod iste snage iskočio je u Crnoj Gori ali je tek ispadanje ovog na potezu Albanija – Grčka napravio haos jer je od njega krenula lančana reakcija. Komitet za sistemske operacije Еvropske mreže pokrenuo je istragu koja bi trebalo da utvrdi zašto je nestalo struje u regionu. Važno je da se utvrdi zašto je iz sistema ispao prvi dalekovod a onda i drugi, između Crne Gore i Albanije. 

Sve je uvezano i u pitanju je lančana reakcija. Detaljnije je objašnjeno i kako je sve popadalo na ovom području. Dakle, najveća havarija je krenula od dalekovoda na potezu Albanija Grčka koji je ispao iz sistema. To je dovelo do pucanja crnogorskog, 220-kilovoltnog dalekovoda Mojkovac Podgorica 1. Zbog toga je prenosni sistem Crne Gore ostao vezan na elektroenergetski sistem BiH dok se, u isto vrijeme, slalo 400 megavata iz Crne Gore prema Italiji. Nadležni su objasnili da je zbog prekomjernih tokova struje od sjeveroistočnog dijela BiH prema jugu, došlo do naponskog kolapsa i kaskadnog ispada svih vodova između BiH i Crne Gore što je uzrokovalo potpuni raspad elektroenergetskog sistema BiH i dijela Hrvatske. Еlektroenergetski sistem BiH sastavni je dio jedinstvenog prenosnog sistema kontinentalne Еvrope pa je ovakav epilog u BiH i dijelu Hrvatske bio neminovan i bez mogućnosti sprečavanja eskalacije, imajući u vidu količinu energije koja se u tom trenutku prenosila preko BiH i brzinu kaskadnih ispada u regionu. Rekli smo ranije da je sve krenulo od Crne Gore gdje je prvo jedan dalekovod iskočio ali nije napravio veće probleme. Međutim, zbog toga se problem proširio što je onda dovelo do regionalnog kolapsa. Dok se utvrđuje šta se zapravo dogodilo sa tim prvim dalekovodom, spekuliše se da je, možda, u pitanju ogromne potrošnje koja je skočila jer su popaljeni klima uređaji i da je, generalno, zbog tropskog dana, Crna Gora počela da troši toliko struje da dalekovod to nije mogao da izdrži.

Opširnije u Temi dana ATV-a.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: