Pomoćnik ministra

Tegeltija: Kampanja „Društveno odgovorni“ proizvod sinergije institucija i privrede

  • Izvor: SRNA
  • 01.08.2024. 18:05

Kampanja „Društveno odgovorni“ nastala je u sinergiji privrede i institucija i kao proizvod dobre saradnje resornog ministarstva i trgovaca i zbog toga je drugačija od svih mjera koje je Vlada realizovala u proteklim godinama, rekla je za Srnu pomoćnik ministra za resor trgovine Dušanka Tegeltija.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske ovu kampanju pokrenulo u junu prošle godine na istom principu i da je realizovana do februara 2024. godine, te da su tokom godine Ministarstvo i Vlada Republike Srpske donosili niz mjera koje su bile usmjerene na snižavanje cijena i zaštitu životnog standarda građana.

„Resorno ministarstvo svakodnevno prati kretanja na tržištu i analizira stanje i modele prema kojima se može djelovati na kretanje cijena. Moramo imati u vidu to da trgovci formiraju cijene robe i usluga slobodno prema uslovima tržišta, osim kada se to određenim propisima drugačije propiše ili reguliše. Naravno, donošenju svakog tog propisa mora se ozbiljno pristupiti jer može imati dugoročne posljedice kako na snabdjevenost tržišta ili nestašicu proizvoda, tako i na poslovanje samih privrednih subjekata, radna mjesta i slično,“ ističe Tegeltija.

Tegeltija pojašnjava da je kampanja „Društveno odgovorni“ usmjerena na zaštitu kupovne moći građana Srpske i zaštitu prava potrošača, koja su u fokusu aktivnosti Ministarstva trgovine i turizma.

Ona dodaje da se u javnosti često čuju različita tumačenja o propisima kojima se reguliše tržište i naglašava da to nije jednostavan proces, već obuhvata niz karika u lancu snabdijevanja u kojem je svaka zavisna i bilo kakav poremećaj koji određeno ograničenje izazove može imati ozbiljne posljedice.

„Trgovac na malo je posljednji u tom lancu kada je u pitanju konačna cijena, a prvi je koji je na udaru javnosti kada se govori o visini cijene i tome da određene cijene budu niže. Na prodajnu cijenu svake robe utiče nabavna cijena robe koja se sastoji od fakturne cijene proizvođača, odnosno dobavljača uvećane za zavisne troškove i marže, koju svaki trgovac zaračunava na nabavnu cijenu,“ objašnjava Tegeltija.

Ona ističe da je resorno ministarstvo, u namjeri da potrošačima u Srpskoj omogući niže cijene i zaštiti životni standard građana, posebno onih najosjetljivijih kategorija stanovništva, pokrenulo razgovore sa privrednom zajednom kroz koje je pokazalo da institucije imaju sluha za probleme s kojima se oni susreću, dok su sa druge strane i trgovci pokazali visok stepen razumijevanja pozicije institucija u pronalasku modela kroz koji će biti omogućene niže cijene proizvoda.

„Kroz te razgovore zajednički smo osmislili koncept i kreirali kampanju „Društveno odgovorni“ kroz koju će od danas građanima Srpske biti dostupno više od 300 proizvoda po sniženim cijenama, a sigurna sam da će ovaj broj rasti, jer već danas imamo pozive privrednih subjekata zainteresovanih da se i oni uključe u kampanju,“ rekla je Tegeltija.

Pratite nas i putem Vibera