"Banke nemaju pravo da zatvaraju račune fizičkim licima"

Šuput upozorava: Sankcije firmama u Srpskoj mogle da rasklimaju ekonomski sistem u BiH!

  • Izvor: ATV
  • 27.06.2024. 19:10

Sankcije firmama u Srpskoj, problem su za cijelu BiH, a rješenje za gašenje računa moguće je na zajedničkom nivou, kaže direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Srđan Šuput upozorava da bi sankcije firmama u Srpskoj mogle da rasklimaju ekonomski sistem u cijeloj BiH.

U problem bi mogle da dođu i banke iz drugog entiteta. 

"Mi moramo da štitimo naš sektor. Ukoliko 10 i po milijardi naše bilansne aktive, odnosno tolika je naša bilansna aktiva, ili 8 milijardi depozita Republike Srpske bude ugroženo bilo kojom odlukom, to će se prenijeti na nivo cijele BiH. Onda će biti uputne svi, 21 banka, Centralna banka.. I doći ćemo u problem 92. godine", kaže Šuput. 

Problem su direktni i indirektni porezi koji se prikupljaju putem banaka, kaže Šuput. Problem je i to što unutrašnji platni promet u BIH ide preko SVIFT sistema. Zemlje u regionu imaju svoj platni sistem. 

Još veći problem su krediti zaposlenih u firmama pod sankcijama. 

"Zakonom o obligacionim odnosima je definisano, ako ste potpisali ugovor o kreditu, ako ste ga već dobili, banka će teško iz tog odnosa izaći, da ne plasira kredit. Ukoliko je banka donijela odluku o kreditu, mi ćemo morati da vidimo interne akte banke. Na koji način su oni smjeli, mogu ili obavještavaju klijenta da odustaju od kredita", objašnjava Šuput.

Banke nemaju pravo da zatvaraju račune fizičkim licima, kaže Šuput. Pravnici upozoravaju da je cijela ova situacija poljuljala povjerenje u banke. 

"Firme i naša preduzeća kada otvaraju te račune vrlo malo pažnje obraćaju na onaj dio ugovora koji potpisuju sa bankama. A oni u tzv. opštim uslovima poslovanja ili negdje malim slovima napišu da mogu između ostalog da ako neko uvede sankcije, da blokiraju račune itd.. Što uobičajeno ne bi bilo, jer bilo bi pitanje ko bi uopšte otvarao račune ako postoji izvjesnost da će oni biti blokirani", kaže Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Pojedine banke i prije zakonskog roka zatvorile su račune sankcionisanim firmama. Iz Agencije za bankarstvo poručuju da pravni subjekti zbog toga mogu da tuže banke. 

Pratite nas i putem Vibera