Ministarstvo finansija

Sud BiH ponovo Srpskoj onemogućio naplatu duga za porez

  • Izvor: ATV
  • 19.06.2024. 14:50

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je Sud BiH ponovo odgodio naplatu duga po presudi u korist Republike Srpske po pravosnažnoj presudi za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH u iznosu 30 miliona KM i pomjerio rok naplate do 11. juna 2025. godine.

Rješenje Suda nije zvanično stiglo u Ministarstvo finansija Repbulike Srpske, ali je upućeno bankama kako bi bila spriječena blokada računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH i onemogućena prinudna naplata u korist budžeta Republike Srpske.

"Ministarstvo finansija Republike Srpske će i dalje insistirati na prinudnoj naplati ukoliko izvršna presuda Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda ne bude realizovana. Takođe upozoravamo javnost da se neizvršenjem pravosnažnog sudskog rješenja stvara pravna nesigurnost, a Republika Srpska trpi posljedice pravne nedorečenosti i komplikovanih odnosa u oblasti indirektnih poreza u BiH", navodi se u saopštenju.

U toku 2018. godine, provođenjem postupka izvršenja blokadom računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), Republika Srpska je uspjela naplatiti 4 ,7 miliona KM, dok ostatak sredstava i pored pravosnažne presude nije izvršen, jer je Sud BiH donio rješenje kojim privremeno odgađa postupak izvršenja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina