Ministarstvo trgovine i turizma

Srbija prva u Еvropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih turista

 • Izvor: SRNA
 • 18.05.2024. 12:04

Srbija je u prvom kvartalu ove godine zabilježila rast broja stranih gostiju od 42 odsto, a noćenja za 70 odsto u odnosu na period prije izbijanja pandemije kovida, rekao je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Srbije Uroš Kandić.

Kandić je istakao da je Srbija po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju, prema najnovijem izveštaju Еvropske turističke komisije, prva u Еvropi.

On je naveo da je Srbija vodeća zemlja u Еvropi po tempu oporavka turističkog prometa sa Kinom, koji je prevazišao nivoe prije pandemije, i to za 30 odsto u dolascima i 57 odsto u noćenjima u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine.

Kandić je ocijenio da su na snažan povratak kineskih turista dominantno uticali direktni letovi sa Pekingom i Tjenđinom, ocjenjujući da će uvođenje novih letova ka Šangaju i Gvangdžou omogućiti Srbiji da bude glavna baza u regionu iz koje će kineski turisti putovati ovim dijelom Еvrope.

Takođe, dodao je, očekuje da će 2024. godina biti rekordna za turizam Srbije i da će rastu turističkog prometa ove godine doprinijeti i domaći gosti koji su i nakon pandemije pokazali veliku zainteresovanost da putuju Srbijom. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Biznis klub

  '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.