Ministar spoljnih poslova Mađarske

Sijarto: Prekid veza sa Pekingom bilo bi samoubistvo za evropsku privredu

  • Izvor: RTRS
  • 01.07.2023. 23:18

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je danas da bi prekid odnosa sa Kinom bilo samoubistvo za evropsku ekonomiju.

Sijarto je rekao da je godišnji obim trgovine između Kine i EU od 865 milijardi evra.

"Kako biste mogli da prekinete odnose sa Kinom, a da ne ubijete evropsku ekonomiju“, rekao je Sijarto u intervjuu za CNBC koji je dao na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Tjenđinu u Kini.

On je istakao da mađarska Vlada smatra Kinu partnerom, a ne "prijetnjom" ili "rizikom" i ukazao da bi saradnja sa tom zemljom Mađarskoj donijela mnogo koristi.

Sijarto je rekao da je saradnja između zapadnoevropskih i kineskih kompanija ključna da bi nova evropska automobilska industrija postala operativna.

Prve fotografije iz naselja u kojem se dogodila pucnjava

Prve fotografije iz naselja u kojem se dogodila pucnjava

Prema njegovim riječima, evropske proizvodne kompanije mogu da proizvode veoma dobre električne automobile, ali ne mogu da proizvode baterije za njih.

Sijarto je rekao da je Mađarska atraktivna destinacija za velike kineske investitore zbog prisustva njemačkih proizvođača automobila u zemlji.

"Dok njemački ministar spoljnih poslova govori o razdvajanju, generalni direktori njemačkih proizvođača automobila me obično zovu da ubijedim njihove kineske dobavljače da dođu u Mađarsku“, rekao je Sijarto.

Oglasila se policija: Jedna osoba ubijena u pucnjavi u Hrvatskoj, više povrijeđenih

Oglasila se policija: Jedna osoba ubijena u pucnjavi u Hrvatskoj, više povrijeđenih

On je dodao da bi prekid veza sa Kinom "ubio evropsku ekonomiju" i da bi bio poguban i za njemačku privredu.

Sijarto je naveo da bi direktne strane investicije u Mađarsku mogle da se udvostruče ove godine na ukupno 13 milijardi evra, prenosi agencija MTI.

Pratite nas i putem Vibera