U Srpskoj

Rekordan rod lješnika, kvalitet prva klasa

  • Izvor: Glas Srpske
  • 12.09.2024. 13:07

Rod lješnika na plantažama širom Republike Srpske ove godine mogao bi da bude rekordan, što proizvođačima uz dobru potražnju daje dodatni motiv da nastave sa širenjem proizvodnje.

Nevrijeme, koje je u nekoliko navrata protutnjalo Srpskom i uništilo brojne biljke, ove godine je zaobišlo plantaže lješnika, u koja berači ovih dana polako ulaze.

Vlasnik plantaže “Janjetović” iz Banjaluke, čiji proizvodi na tržište stižu pod brendom “Zlatni lješnik”, Zoran Janjetović istakao je za “Glas Srpske” da ove godine očekuje 12 tona lješnika, što je višestruko više nego lani.

"Za nekoliko dana berbe sa jednog hektara uspjeli smo da prikupimo dvije tone lješnika. Preostalo nam je da oberemo još pet hektara“, kazao je Janjetović, prisjećajući se prošle godine kada su, zbog nevremena i životinja, jedva uspjeli da prikupe četiri tone.

Hrvatska upada u ''šećernu krizu''

Hrvatska upada u ''šećernu krizu''

Životinje su, ističe, dotukle plod prošle godine, kada su ispod stabla bile samo ljuske.

"Za sada je lješnik vrhunskog kvaliteta i nikad ga više nije bilo. Sada ne znam šta će biti kako dani budu odmicali, ali nadamo se da ćemo zateći istu količinu i kvalitet i u narednih mjesec dana“, rekao je Janjetović, koji planira da svoje proizvode plasira i na tržištu Еvropske unije, a prva u redu je Austrija. Dodao je da u ponudi imaju oko 20 proizvoda od lješnika te da ove godine planiraju da izbace još dva nova. Istakao je i da se kilogram lješnika u maloprodaji kreće od 25 do 30 maraka.

Zadovoljno trlja ruke i Siniša Pepić, čija se plantaža lješnika nalazi u Piskavici kraj Banjaluke. Osim što je rekordan prinos, za pohvalu je, kaže Pepić, i kvalitet lješnika, koji je ove godine vrhunski.

"Prošla godina je neuporediva sa svim ostalima, jer je superćelijska oluja uništila gotovo 50 odsto ploda. Međutim, količine su ove godine i do 30 odsto veće nego što smo očekivali“, kazao je Pepić.

Nagla promjena: Obilne kiše i jaki vjetrovi stižu u Srpsku

Nagla promjena: Obilne kiše i jaki vjetrovi stižu u Srpsku

Turbulencije na evropskom tržištu neće, prema njegovim prognozama, uticati na ponudu i potražnju za njegovim proizvodima, koje plasiraju u regionu. Manjka kupaca nemaju, jer, kako kaže, sav prinos prerađuju.

"Najviše smo fokusirani na tržište Srbije, gdje smo već ugovorili kooperaciju sa njihovim poznatim markama, koje se isto tako bave proizvodnjom visokokvalitetnih proizvoda iz ekološkog uzgoja“, naglasio je Pepić.

Na plantaži Prnjavorčanke Biljane Nović u selu Gornji Smrtići, veći prinos lješnika nije bio od kada su se, kaže ona, počeli baviti ovim poslom.

"Od 800 zasada, koliko ih imamo, očekujemo da ćemo ove godine dobiti najmanje tonu i po lješnika, dok lani nismo uspjeli prikupiti ni 500 kilograma“, istakla je Novićeva.

Suša

Proizvođač Predrag Zgonjanin iz Kostajnice ove godine očekuje između pet i šest tona lješnika.

"Kod nas je moglo biti i više lješnika, ali suša je učinila svoje. Svoj proizvod smo ranije prodavali marketima, sada to radimo po narudžbi rinfuzno, uglavnom poslastičarnicama“, kazao je Zgonjanin.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Po svijetu sa Robertom Dacešinom