Dodik: Sastanak o ovoj temi iduće sedmice

Rastu cijene osnovnih životnih namirnica

  • Izvor: ATV
  • 07.02.2022. 19:14

Hrana, piće, repromaterijali, osnovne životne namirnice sve su skuplje. Svemu tome doprinijelo je globalno poskupljenje svih sirovina u svijetu, što se odrazilo i na naše tržište. Mjere koje će to da zaustave su u rukama Vlade Republike Srpske.

"Ministarstvo i Vlada Republike Srpske svaki dan razmatra, prati ove cijene i razmišlja koji su nam koraci u budućnosti. A to je da vratimo cijene određenih proizvoda na nivo iz nekog prethodnog perioda bar za neko vrijeme kako bi u doglednom vremenu i vremenskom periodu zadržali cijene i pomogli najšire građanim Republike Srpske", kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Država će da reaguje na svako nedgovorno povećanje cijena, kaže srpski član bh. predsjedništva. Sastanak o ovoj temi najavljuje za narednu sedmicu. 

"Ono što mislimo da ne bi trebalo dozvoliti to jeste da se u okviru toga opšteg ambijenta dozvoli da svako odjednom enormno krene sa povećanjem cijena I mi ćemo uči u svaku cijenu pojedinačno odnosno stručni ljudi iz Vlade i struktura i moći ćemo da kažemo o čemu se tu radi. Za one koje osjetimo da se ponašaju neodgovorno, povećavaju se cijene bez ikakvih ekonomskih razloga, naravno da će biti suočeni sa određenim mjerama koji država može da poduzme", kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Radi se o globalnom rastu cijena na svjetskom nivou, tvrdi struka. Uredba o zamrzavanju cijena i određivanje marži, samo su neki od segmenata koji mogu da zaustave rast cijena. Međutim, treba se, poručuju fokusirati i na povećanje plata koje bi pratile poskupljenja. 

"Ja bih prije rekao da se treba usmjeriti na prihvatanje globalnog rasta cijena, neke cijene se više nikad neće vratiti nazad u svijetu i u skladu s tim bi trebalo ići sa pokušajem da se povećaju zarade, plate, koje bi pratile rast cijena da bi se sačuvao životni standard. To je čini mi se veća šansa jer rast cijena znači i više poreza, Prihoda, i bolje odnose razmjene sa inostranstvom, tako da se tu stvaraju prostori da se povećavaju dohoci", kaže Milenko Krajišnik, dekan ekonomskog fakulteta i predsjednik Fiskalnog savjeta.

Mnogo toga zavisi i od povećanja energenata u svijetu na šta domaća ekonomija ne može da utiče. Ipak, ono što ohrabruje, jeste da je cijena struje za domaćinstva ostala ista. I ona se, kako je najavljeno neće povećavati.

Tagovi: