Vlada SRpske

Prošle godine zabilježen oporavak proizvodnih aktivnosti u Srpskoj, najveći broj zaposlenih

  • Izvor: ATV
  • 27.10.2022. 14:29

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 192. sjednici u Banjaluci, Informaciju o stanju u privredi u Republici Srpskoj za 2021. godinu koje je sačinilo Minstarstvo privrede i preduzetništva gdje se navodi da je u prethodnoj godini zabilježen oporavak proizvodnih aktivnosti.

Informacija obuhvata detaljne makroekonomske pokazatelje, ograničenja poslovanja, realizovane aktivnosti i prijedloge mjera i aktivnosti za poboljšanje poslovanja privrede u cjelini i pojedinačno po sektorima privrede.

„Ostvarena je stopa realnog rasta BDP-a od 6,9% u odnosu na 2020. godinu, ostvaren je rast indeksa industrijske proizvodnje od 12,1% u odnosu  na prethodnu godinu. Rast je nastavljen i u  prvom polugodištu 2022. godine, te je isti iznosio 5,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Prosječna neto plata nakon oporezivanja je veća za 5% u odnosu na prethodnu godinu i ista je iznosila 1004 КM. Rast plate je nastavljen i u 2022. godini, te je u prvom polugodištu  2022. godine ista iznosila 1157 КM i veća je za 3,6% u odnosu na isti period prethodne godine“, saopšteno je iz Vlade Srpske nakon sjednice.

Ostvaren je rast finansijskih pokazatelja poslovanja privrednih subjekata iz realnog sektora, tako da su ostvareni ukupni prihodi u 2021. godini veći za 15,2% u odnosu na prethodnu godinu (isti su iznosili oko 21,93 milijarde КM).

Rast izvoza veći je za 31% u odnosu na prethodnu godinu, a važno je naglasiti da je ostvareni izvoz u 2021. godini prevazišao ostvareni izvoz iz 2018. godine.

Broj zaposlenih u Republici Srpskoj  u 2021. godini  je najveći od kada se ovaj  pokazatelj prati, 279.030 zaposlenih lica, što je više za 4.803 zaposlena ili 1,75% u odnosu na 2020. godinu.

Vlada Republike Srpske upoznala se Izvještajem o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za period 1.1 - 30.06.2022. godine i Izvještajem o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za period 1.1 - 30.6.2022. godine.

Vlada je konstatovala da je bankarski sektor Republike Srpske, uprkos izazovnom poslovnom okruženju izloženom uticaju postpandemijskih i inflatornih pritisaka, kao i refleksije opštih međunarodnih kretanja na domaći bankarski i realni sektor održao stabilniost. Ta stabilnost, kažu u Vladi, se ogleda u zadovoljavajućim stopama adekvatnosti kapitala, stopama likvidnosti, pozitivnom poslovanju svih banaka uz poboljšanje koeficijenta profitabilnosti, te smanjenju učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima.

Osim toga, bankarski sektor je zabilježio blagi pad bilansne aktive, kao rezultat smanjenja novčanih sredstava usljed pada depozita.

Vlada Republike Srpske konstatuje da je bankarskki sektor u prvom polugodištu 2022. godine obilježio uspješno restrukturiranje „Sberbank“ a.d. Banjakuka, sprovedeno u skladu sa ranije osnaženim regulatornim okvirom.

U prvom polugodište 2022. godine mikrokreditni sektor karakteriše rast bilansne aktive, kapitala i kreditne aktivnosti, rast dospjelih potraživanja koja još uvijek imaju nizak nivo učešća u ukupnim kreditima, kao i ostvaren pozitivan finansijski rezultat.

Кako bi se u predstojećem periodu ublažili efekti porasta kamatnih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu, Vlada Republike Srpske očekuje od Agencije za bankarstvo Republike Srpske da redovno prati kretanje kamatnih stopa i, u okviru svojih nadležnosti, donosi mjere u cilju ublažavanja mogućih negativnih efekata na stabilnost finansijskog sektora i zaštitu korisnika finansijskih usluga.


  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.