Velika Britanija

Proizvođači škotskog viskija nazdravili petogodišnjoj suspenziji američkih carina

  • 17.06.2021. 16:44

Proizvođači viskija nazdravili su nakon što su se Velika Britanija i SAD dogovorile da obustave odmazde na robu, uključujući škotski slad, na pet godina, u deeskalaciji transatlantskog trgovinskog spora koji traje skoro dvije decenije.

Liz Tras, britanska sekretarka za međunarodnu trgovinu, rekla je da je s Vašingtonom postignut istorijski dogovor kako bi se osiguralo da carine, koje su uticale na izvoz Velike Britanije u SAD u vrijednosti od 550 miliona funti, i dalje budu suspendovane.

To se događa nakon što je administracija Bajdena postigla sličan dogovor s EU, dok vlade s obje strane Atlantika poduzimaju veće korake kako bi riješile tenzije oko subvencija za proizvođače aviona Airbus i Boing, piše The Guardian.

Sedamnaestogodišnji spor, najdugovječniji u istoriji Svjetske trgovinske organizacije, doveo je do štetnih carina koje se naplaćuju za proizvode s obje strane zbog neslaganja oko podrške za proizvodnju velikih civilnih aviona.

Britanska roba koja je bila na meti carina, granični porezi koje plaćaju kupci roba iz druge zemlje, uključivala je kašmir, mašine i škotski viski od jednog slada.

Iz Udruženja škotskog viskija kazali su da su protekle dvije godine carine, koje je prvi uveo Donald Tramp, bile izuzetno štetne za industriju, jer je gubitak od preko 600 miliona funti u izvozu u SAD izazvan carinom od 25 posto na pojedinačni slad.

"Ovim sporazumom uklanja se opasnost ponovnog uvođenja carina na škotski viski i omogućava destilerijama da se usredotoče na oporavak izvoza na naše najveće i najcjenjenije izvozno tržište", kazala je Karen Bets, izvršni direktor trgovinskog tijela.

 

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Red Rok (R) (12+)

    ''Serija: Red Rok (R) (12+)

  • 12:45 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica