10 odsto na svu robu

Privrednici jednoglasno protiv kosovskih uvoznih taksi

  • 07.11.2018. 19:21

Ne prestaju reagovanja na odluku vlade u Prištini o uvođenju takse od 10 odsto na svu robu iz BiH i Srbije. Privredna zajednica jednoglasno osuđuje takav potez. 

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini imala devet puta veći izvoz od uvoza u razmjeni sa Kosovom. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić napominje da su moguće i recipročne mjere, dok ministar spoljne trgovine Mirko Šarović smatra da je Priština prekršila Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja Centralne Evrope. 

"Diskriminatorska je odluka, ugrožava slobodnu trgovinu u regionu. Onog trenutka kada dobijemo zvaničnu odluku, daćemo odgovor kosovskim vlastima. Tražićemo i od Evropske komisije da preduzme odgovarajuće mjere", kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Gotovo polovina spoljnotrgovinske razmjene sa južnom srpskom pokrajinom otpada na gvožđe i čelik. Gubimo značajan dio tržišta na Kosovu, smatraju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH. Zato pozivaju na zajedničko djelovanje sa ciljem uklanjanja trgovinskih barijera. 

"Kosovo je ovime grubo prekršilo sporazum sa Ceftom, i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i jednostrano uvelo carine. To će dodatno opteretiti naš poslovni aranžman koji imamo, a imamo određena tržišta na Kosovu", rekao je Ahmet Egrlić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Odluka Vlade Kosova je neprihvatljiva za nas, jer se njenom primjenom direktno krši CEFTA - kažu u Privrednoj komori Srpske. Nadaju se da će nadležni reagovati prije nego što se privredi nanese ozbiljna šteta.

"Kosovo predstavlja malo tržište za Republiku Srpsku, ali sigurno za ekonomiju kakva je Republika Srpska, nama je svako tržište izuzetno važno - i zbog toga moraju da nadležne institucije reaguju da bi se ova odluka što prije stavila van snage", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Oglasila se i Evropska unija, koja je pozvala Pristinu da ponište odluku o taksama. Nema, međutim, naznaka o pritisku na kosovske vlasti.