Poreska uprava

Prikupljeno 11 miliona KM više javnih prihoda

  • 04.03.2020. 10:58

Poreska uprava Republike Srpske je u prva dva mjeseca ove godine prikupila ukupno 389,1 miliona KM javnih prihoda, što je za 11 miliona KM ili tri odsto više nego u istom periodu prethodne godine, izjavio je direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić.

"Samo u februaru je prikupljeno 214 miliona KM, što je za 10,4 miliona KM više. To pokazuje da je i u ovoj godini nastavljen višegodišnji pozitivan trend u naplati javnih prihoda u Srpskoj, a što se može pripisati redovnim aktivnostima Poreske uprave, te dobroj makroekonomskoj situaciji u Srpskoj, kojoj je najviše svojim mjerama doprinijela Vlada Republike srpske", istakao je Maričić.

On je dodao da je naplata doprinosa u februaru znatno povećana u odnosu na januar i da je naplaćeno 135,7 miliona KM ili za 7,8 miliona KM više nego u februaru prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

Maričić je rekao da je u uporednom periodu za Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske naplaćeno 77,9 miliona KM ili sedam odsto više, a za Fond zdravstvenog osiguranja 48,5 miliona KM ili sedam odsto više.

On je dodao da je rast zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Javni fond za dječiju zaštitu i Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

"Naplata direktnih poreza u februaru je iznosila 41,04 milion KM, što je za gotovo tri miliona KM ili osam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, a najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 23,4 miliona KM", naveo je Maričić.

On je dodao i da je rast naplate zabilježen i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara od osam odsto, dok je naplata poreza na dohodak u februaru bila manja za 1,5 miliona KM, dok je kod ostalih javnih prihoda, u februaru je ostvarena naplata od 37,1 milion KM, što je na nivou naplate u istom mjesecu prošle godine.