Težak oko 500 miliona dolara

Predstavljen Saudijski razvojni fond

  • 09.02.2024. 19:21

Oko 500 miliona američkih dolara težak je Saudijski razvojni fond koji je spreman da finansira projekte iz Republike Srpske. Projekte bi trebalo da predlože gradonačelnici, načelnici i direktori institucija i ustanova iz cijele Republike Srpske koji su danas upoznati sa detaljima.

"Radi se o sredstvima koja su najpovoljnija i ne možete ih naći pogotovo danas  u nestabilnom svijetu. Kamata, grejs period, dužina kredita uvijek su važni. Mislimo da ovo što nude nam i što možemo da angažujemo iz Saudisjke Arabije nešto što je najpovoljnije, trenutno", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Da su oni spremni da daju i donatorska sredstva i kreditne linije. Kreditne linije su na period do 20 godina, sa grejs periodom do pet godina i sa kamatnim stopama 1,5 odsto. Danas na finansijskom tržištu bilo gdje u svijetu ili u Еvropi nemate tako prihvatljive uslove za kredit i po grejs periodu i po dužini samog kredita, a i po kamatnim stopama", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Projekata iz Republike Srpske za finansiranje neće manjkati. Zainteresovani već imaju spremne projekte koje žele finansirati upravo iz ovog fonda. 

"Mi ćemo imati, imamo projekat gradske kuće to je jedan multifunkcionalni objekat. Nama je izgovorio centar za kulturu i kino sala. Opredijelili smo se da idemo prema međunarodnim organizacijama, fondovima, i većim nivoima vlasti sa projektima", rekao je Milorad Bjelica. načelnik opštine Sokolac.

"Način apliciranja tako što će se kod jednog od resornih odijeljenja u Ministarstvu finansija predati projekti, da će o njima odlučivati. Vlada Republike Srpske ići će na Savjet ministara pa tek ona će biti predmet odlučivanja da li će biti finansirani ili neće biti finansirani iz ovog fonda. Naravno da kao opština imamo projekte koje ćemo predložiti", rekao je Marinko Božić, načelnik opštine Istočne Ilidže.

Saudijski fond za razvoj, već je učestvovao u prošloj godini u dva projekta u Srpskoj za koja su izdvojena 32 miliona dolara. Saudijski fond nema limit za izdvajanje kredita, čulo se na predstavljanju. 

Pratite nas i putem Vibera