Zagreb

Poskupljenja i u crkvi - džepovi vjernika na udaru

  • Izvor: B92
  • 18.06.2024. 11:17

Hrvatski biskupi su na nedavnom vanrednom zasjedanju Hrvatske katoličke crkve u Zagrebu odlučili da povećaju nadoknade za mise, pa će od 1. jula "misovni honorar" umjesto dosadašnjih sedam evra koštati deset evra.

Drugim riječima, narodski rečeno – mise su postale skuplje.

Nakon odluke Hrvatske biskupske konferencije od 6. juna, sve biskupije i nadbiskupije su ovih dana obavijestile svoje parohijske kancelarije o pomenutom povećanju misne stipendije, kao i o odluci da je iznos za "gregorijanske" svete mise od 1. jula 400 evra.

Takav potez je, iskreno, bio očekivan.

Mustafa kojem je pomagala Marija Šerifović oženio ženu s troje djece

Mustafa kojem je pomagala Marija Šerifović oženio ženu s troje djece

Naime, biskupi nisu htjeli da misa poskupi kada se uvede evro, pa su na jesenjem zasjedanju 2022. godine odlučili da samo pretvore kune u evre, a cijena mise je bila sedam evra. Generalni sekretar HBK Rev. Krunoslav Novak je objasnio da su episkopi "vođeni idejom da ne žele da dodatno finansijski opterećuju vjernike".

Tada su donijeli i odluku o povećanju nagrada sveštenicima, koja je stupila na snagu zajedno sa uvođenjem evra, odnosno prvih dana 2023. Naravno, mora se uzeti u obzir i inflacija.

Radnica kladionice 'zavrnula' 40.000 KM

Radnica kladionice 'zavrnula' 40.000 KM

Zanimljivo je da su hrvatske biskupe pretekli biskupi u Bosni i Hercegovini koji su na prošlogodišnjem zasjedanju u julu u Banjaluci odlučili da povećaju doprinos za misno slavlje, koji je iznosio 20 konvertibilnih maraka ili otprilike 10 evra, na nova 30 KM ili 15 evra. Što je sa sadašnjim povećanjem veći iznos od ovog u Hrvatskoj.

"Podsjećanja radi, vjernici svojim doprinosom na misi doprinose crkvi i učestvuju u njenoj brizi za podršku sveštenicima, a sveštenici su dužni da se pridržavaju Zakonika kanonskog prava i kanona 945, koji propisuje da se i bez primanja priloga služi misa po nagovoru vjernika, a posebno siromašnih", objasnili su biskupi u svom saopštenju za javnost, dok ova informacija nije zvanično objavljena, ali su to na svojim profilima na društvenim mrežama objavili pojedini sveštenici.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.