Godišnja konferencija ministara o poljoprivrdei

Pašalić u Tirani: Primjetan uspjeh u ostvarivanju značajnih rezultata u poljoprivredi

  • Izvor: SRNA
  • 18.11.2021. 15:24

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić razgovarao je danas u Tirani sa kolegama iz regiona o saradnji u oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a danas će se obratiti učesnicima konferencije ministara poljoprivrede i predstaviti mjere agrarne politike Srpske.

Pašalić je razgovarao sa ministrima poljoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem, Crne Gore Aleksandrom Stijovićem i Albanije Fridom Krifca, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sastanak je organizovan u okviru redovne godišnje konferencije ministara poljoprivrede u organizaciji Stalne radne grupe za Ruralni razvoj koja se ove godine održava u Tirani.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske istakao je  opredijeljenost Srpske za procese pristupanja EU i naglasio da u se tom pogledu ulažu kontinuirani napori da se sektor razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja približi standardima EU.

Pašalić je na sastanku ministara poljoprivrede zapadnog Balkana izjavio da, iako suočeni sa pandemijom, kao i brojnim izazovima zbog rizika povezanih sa sve većim vremenskim ekstremima, složenim institucionalnim i političkim establišmentom i činjenicom da je za BiH potrebno znatno više vremena za bilo kakve strukturne i druge reforme u poljoprivredi u odnosu na druge zemlje u tranziciji, primjetan je uspjeh u ostvarivanju značajnih rezultata u ovoj godini u oblasti poljoprivrede.

On je rekao da je obezbijeđeno povećanje sredstava za poljoprivredni sektor Republike Srpske koja dostižu oko 100 miliona evra godišnje, uz uzimanje u obzir svih raspoloživih finansijskih izvora, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Pašalić je napomenuo i da su obezbijeđena sredstva za 30-40 odsto povrata na sva ulaganja individualnih poljoprivrednih proizvođača, što zajedno sa IPA fondovima godišnje čini više od 10 miliona evra raspoloživih sredstava za unapređenje konkurentnosti modernizacijom poljoprivrednih gazdinstava.

On je naveo da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poseban akcenat stavlja na podršku mladim poljoprivrednicima, 20.000 evra startap podrške, kao i podršku ženama na selu, gdje je broj žena vlasnica farmi povećan na više od 20 odsto, te da je povećanje podsticaja za organsku proizvodnju rezultiralo povećanjem površina pod tom proizvodnjom za 200 odsto u Republici Srpskoj.

Pašalić je naglasio i značaj usvajanja novog strateškog okvira Republike Srpske za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja do 2027. godine, koji u potpunosti uzima u obzir prioritete Zelene agende za zapadni Balkan.

Očekuje se da će ministri poljoprivrede regiona potpisati deklaraciju u kojoj će potvrditi snažnu opredijeljenost ka regionalnoj saradnji i EU integracijama, naglasiti potrebu veće političke i ekonomske podrške EU partnera s ciljem konkretnih aktivnosti koje bi potvrdile, stabilizovale i ubrzale pretpristupni proces, te potvrditi opredijeljenost za realizaciju Deklaracije o Zelenoj agendi za zapadni Balkan potpisane u Sofiji 2020. godine.

Regionalna konferencija ministara poljoprivrede održava se 15. put, a, osim ministara i predstavnika ministarstava zemalja zapadnog Balkana, učestvuju i predstavnici Evropske komisije, međunarodnih organizacija poput GIZ-a i FAO, kao i ministri i predstavnici ministarstava poljoprivrede zemalja članica EU - NJemačke, Mađarske, Češke, Slovenije, Hrvatske i drugih. 

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)