Nevjerovatna cijena

Ovaj specijalitet je nekada pravila skoro svaka kuća, a sada je papreno skup

  • Izvor: B92
  • 23.11.2023. 08:17

Kako u Srbiji volimo da jedemo jaku hranu, tako je neizostavno da se u ovim hladnim danima i zimskom periodu trpezi nađu i pihtije.

Međutim, cijena pihtija na beogradskim pijacama je dostigla astronomsku cifru od 700 dinara (više od 11,5 maraka) po kutiji od samo 300 grama, piše "Kurir".

Sve ovo donekle bi ljubitelji ovog delikatesa možda i mogli da prihvate da sa druge strane njihova cijena u beogradskim restoranima, pa i Skadarliji nije znatno niža. U jednoj od poznatih skadarlijskih kafana možete da sjednete i pojedete domaće pihtije od tri vrste mesa za 560 dinara (oko 9 maraka), dok se u drugim mogu najesti od 400 grama pihtija za "svega“ 490 dinara (8 maraka).

Kako se često održavaju i pihtijade u kojima učestvuju svi koji žele da se takmiče u spremanju ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta, pihtije postaju sve traženije i cjenjenije na srpskom tržištu.

U većini mesara u Beogradu još uvijek se nije pojavio ovaj specijalitet, pa se teško i nalaze, ali zato po nepisanom pravilu ko prvi u ponudi ima, on diktira cijenu. Tako će ljubitelje ovog delikatesa na Palilulskoj pijaci u Beogradu sačekati cena od čak 700 dinara za 300 grama, piše list.


Novinarka poginula tokom trke pred kćerkama

Novinarka poginula tokom trke pred kćerkama

"Pihtije 700 dinara?! Sad sam sve čula. Iako je sad period kad se obično jedu, ne mogu da vjerujem da su toliko skupe“, ističe Beograđanka Vesna, koju su sreli na pijaci.

U drugim krajevima Srbije, tanjir pihtija se kreće između 150 i 250 dinara u lokalnim kafanama. Međutim, u Pčinjskom okrugu, kilogram pihtija košta 1.250 dinara (više od 20 maraka). Ali, ističu da niko ne naručuje u toj količini, već se uvek opredijele za neku manju gramažu, između 200 i 400 grama, gde cena za 200 grama iznosi 250 dinara.

To koliko ćete platiti mnogo zavisi i od načina spremanja ovog srpskog specijaliteta. Najjeftinije pihtije su sa svinjskim papcima i kožurom, ali ako se tome doda dosta suvog mesa i njihova vrijednost je mnogo veća.

Takođe, treba napomenuti da su pihtije i vrlo zdrave, jer pospješuju obnavljanje hrskavice u zglobovima, kako tvrde stručnjaci.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?