Banjaluka

Oglasilo se Ministarstvo o afričkoj kugi: Zabranjeni sajmovi i izložbe

  • Izvor: ATV
  • 29.06.2023. 17:31

Ukupan broj imanja na kojima je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja je 29, nakon što je na još 5 lokacija u međuvremenu potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Bolest je do sada potvrđena u semberskim selima Srednji, Gornji i Donji Dragaljevac i Donji i Gornji Magnojevići, te u opštini Šamac, naseljeno mjesto Tišina, i nije proširena na druge opštine.

Službe na terenu su izvršile neškodljivo uklanjanje 143 svinje sa 6 zaraženih imanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će nastaviti da redovno prati situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodali su da je danas u opštini Šamac održan sastanak sa predstavnicima Loklanog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja opštone Šamac na kome su date jasne instrukcije o daljem postupanju.


Afrička kuga svinja ne jenjava

Afrička kuga svinja ne jenjava

"Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru. Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme", navode u Ministarstvu i ističu:

"Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji Republike Srpske i naredni period je akcenat je na pojačanoj kontroli prometa svinja".

Pratite nas i putem Vibera