Zbog napada u Crvenom moru

Očekujete pošiljku? Rast cijena 400%

  • Izvor: ATV
  • 19.02.2024. 13:49

Zbog napada u oblasti Crvenog mora ЕU je dala odobrenje za pomorsku misiju za zaštitu međunarodnog pomorskog transporta.

Misija koju predvodi ЕU, nazvana Aspides — što je starogrčka riječ za štit — uključivaće slanje tri evropska ratna broda i vazdušnih sistema za rano upozoravanje u Crveno more, Adenski zaliv i okolne vode.

Zašto se misija odvija?

Mjere dolaze kao odgovor na pojačane napade jemenskih Hutija, koji su lansirali raketne i bespilotne napade na vitalni brodski koridor.

Napadi su poremetili globalno pomorstvo i primorali brodarske kompanije da se odluče za duže, skuplje obilaznice oko južne Afrike.

Napadi Huti su skupi

Napadi su poremetili globalno pomorstvo i primorali brodarske kompanije da se odluče za duže, skuplje obilaznice oko južne Afrike.

Prošle nedjelje, evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je novinarima da „kako je transport kroz Crveno more preusmjeren, rokovi isporuke za pošiljke između Azije i ЕU su povećani za 10-15 dana, a troškovi ovih pošiljki su porasli za oko 400%.“

Podstanarka upozorava na

Podstanarka upozorava na "babu iz pakla": "Skinula vrata od sobe, kadila me, pa 'otela' depozit!

Njemačka fregata „Hesen“, koja ima oko 240 članova osoblja, takođe je planirana za misiju i otplovila je u region prije više od 10 dana.

Prema navodima njemačke vlade, operacija ЕU pokriva moreuz Bab al-Mandab, moreuz Ormuski, Crveno more, Adenski zaliv, Arapsko more, Omanski zaliv i Persijski zaliv, prenosi Dojče vele.

Pratite nas i putem Vibera