Berlin

Njemački poslodavac traži 20.000 radnika: Nudi bonus dobrodošlice

  • Izvor: Agencije
  • 19.12.2023. 10:21

Nakon što je posljednjih godina banka Komercbanka u Njemačkoj ukinula mnogo radnih mjesta, sada traži 20 hiljada novih radnika.

Za stupanje u radni odnos nudi do 3.000 evra.

Nakon godina restrukturiranja, uključujući ukidanje hiljada radnih mjesta, Komercbanka u Njemačkoj sada zapošljava nove radnike u velikom broju.

Do 2034. banki će vjerovatno trebati nešto manje od 20 hiljada novih radnika, rekla je direktorka ljudskih resursa za njemačke medije.


Dodik za La Stampu: Srpski narod je uvijek ugrožen, Еvropa se miješa u naše unutrašnje odluke

Dodik za La Stampu: Srpski narod je uvijek ugrožen, Еvropa se miješa u naše unutrašnje odluke

"Biće vrlo teško pronaći dovoljno osoblja na trenutnom tržištu rada", rekao je menadžer koji u Komercbanci radi od januara 2023. godine, prenosi "Tportal".

Bonus od 1.500 evra

U istočnoj Еvropi banke sada isplaćuju bonuse za nove radnike koji iznose između 1.000 i 3.000 evra.

U Njemačkoj bonus za svakog novog radnika iznosi 1.500 evra.

"U idućih deset godina, mnogi ‘bejbi bumeri’ koji rade u našoj banci će otići u penziju. Tome se dodaje prirodna fluktuacija, koja će se povećavati”, rekla je direktorka ljudskih resursa.

"Kako ne bi smanjivali poslovanje, svake godine moramo da zaposlimo oko 2.000 novih radnika – otprilike polovinu njih u Njemačkoj, a drugu polovinu na lokacijama u inostranstvu kao što su Lođ, Prag, Sofija i Kuala Lumpur. To je jedini način na koji možemo da održimo planirani broj radnih mjesta s punim radnim vremenom, koji ostaje konstantan na oko 36 hiljada u cijeloj grupaciji”, objasnila je.

Hitno traže radnike

Od preuzimanja posrnule Dresdner banke usred finansijske krize 2008, Komercbanka je primarno usmjerena na mjere štednje i otpuštanje osoblja.


Kako spremiti pasulj a da vas ne nadima: Potreban jedan sastojak

Kako spremiti pasulj a da vas ne nadima: Potreban jedan sastojak

Nedugo nakon što se pridružio Komercbanci, glavni izvršni direktor Manfred Knof, koji je na dužnosti od početka 2021, najavio je smanjenje za 10 hiljada stalnih radnih mjesta širom svijeta.

"Proteklih 15 godina karakterišu nas programi smanjenja broja radnika. Od preuzimanja Dresdner banke 2008, jedno restrukturiranje slijedilo je drugo”, rekla je direktorka.

"Sada se krećemo u potpuno drugom smjeru. Moramo privući puno ljudi koji su na tržištu rada – i to velikom brzinom”, dodala je.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: