Еksperti snizili prognozu

Njemačka privreda će još više potonuti naredne godine

  • 14.12.2023. 21:13

Institut za ekonomska istraživanja (IFO) iz Minhena je u najnovijoj, danas objavljenoj prognozi, revidirao naniže prognozu privrednog rasta Njemačke u 2024. godini na 0,9 odsto sa 1,4 odsto.

"U posljednjem kvartalu 2023. godine razvoj njemačke ekonomije biće slabiji nego što se očekivalo, što će uticati i na narednu godinu", rekao je šef IFO za istraživanja Timo Volmeršojzer.

Kolika je plata kuvara u Njemačkoj

Kolika je plata kuvara u Njemačkoj

On smatra da ekonomska neizvjesnost u Njemačkoj odlaže privredni oporavak, jer su potrošači više skloni štednji, a kompanije i domaćinstva nisu raspoloženi za investiranje.

U 2025. godini privredni rast Njemačke povećaće se ubrzaće na 1,3 odsto, procijenjuje IFO, dok je u prethodnoj prognozi iznio da se očekuje rast od 1,2 odsto, prenosi RT Balkan.

Nova kriza drma Njemačku!

Nova kriza drma Njemačku!

Еkonomski stručnjak IFO navodi da trendovi ipak ukazuju na oporavak njemačke ekonomije u budućnosti.

"Plate naglo rastu, zaposlenost je veća nego ikada ranije, kupovna moć se takođe vraća, a ukupna ekonomska tražnja treba da se poveća. Kamatne stope su prošle svoj vrhunac i cijene rastu sporije", ističe Volmeršojzer.

Institut za ekonomska istraživanja iz Minhena smatra da će nezaposlenost ove godine porasti za 191.000 ljudi, a u 2024. godini za još 82.000, a da će u 2025. godini broj nezaposlenih pasti za 113.000.

Još jedan njemački gigant propada: Boš otpušta radnike

Još jedan njemački gigant propada: Boš otpušta radnike

IFO je istovremeno saopštio da će suficit tekućeg računa Njemačke u ovoj godini porasti na 285 milijardi evra sa 171 milijarde evra u 2022. godini. Sljedeće godine će njemački suficit dodatno porasti na 316 milijardi evra, navodi minhenski institut.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: