GasTerra

Holandija od utorka ostaje bez ruskog gasa

  • Izvor: Kliks
  • 30.05.2022. 21:11

Holandska kompanija GasTerra, zadužena za distribuciju gasa iz Rusije prema Holandiji, saopštila je da se država odbila povinovati zahtjevima Gazproma za novi sistem plaćanja u rubljama zbog čega će Rusija prestati s isporukom gasa.

Prema saopštenju kompanije, Gazprom bi već od 31. maja trebalo da prestane isporučivati gas prema Holandiji koji se prema ranijem ugovoru trebao isporučivati do 1. oktobra 2022. godine.

"Odluku o odbijanju plaćanja gasa u rubljama donijeli smo zbog toga što bi to moglo prekršiti sankcije koje je uvela EU i zato što postoji previše finansijskih i operativnih rizika povezanih s traženom opcijom plaćanja. Konkretno, otvaranje računa u Moskvi prema ruskim zakonima i njihovim kontrolama predstavlja preveliki rizik za našu kompaniju", navodi se.

Inače, Holandija otprilike za snabdijevanje gasom koristi 15 odsto kapaciteta koji dolaze preko Rusije, a kompanije GasTerra je najavila da će ovaj procenat nadoknaditi bez većih problema putem drugih dobavljača.

Kako bi nadoknadili manjak u zalihama, holandska kompanija za transport gasa Gasunie počela je graditi LNG terminal u pokrajini Groningen. Nakon što se pusti u pogon, ovaj terminal omogućiće prijem i do 8 milijardi kubnih metara gasa.

Prvi LNG terminal u Holandiji započeo je s radom još 2011. godine, a izgrađen je u luci Rotterdam.

Vlada Holandije je još krajem aprila saopštila kako će se u narednom periodu posvetiti rješavanju zavisnosti Holandije od ruskog gasa. Kao rješenje za ovaj problem, holandski zvaničnici su istakli da će se država okrenuti uštedi energije, boljoj energetskoj efikasnosti i uvozom iz drugih zemalja.

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.