Intervju

"Načelnik Lopara se utrkivao da dođu istraživači; Država će odlučiti o litijumu"

  • Izvor: ATV
  • 20.02.2024. 22:16

Načelnik Lopara se prije nekoliko godina utrkivao da dođu istraživači da ispitaju ima li litijuma, utrkivao se da nađe partnere da na tome rade a sad je prvi na liniji borbe protiv toga, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je dodao da i u Tatarstanu baterije proizvode sa litijumom te napomenuo da i Amerika svu proizvodnju baterija bazira na litijumu.

Predsjednik Srpske je dodao da još uvijek nije ni dokazano postoje li u Loparama komercijalne količine litijuma.

"Postoje pretpostavke da imaju, tu treba još mnogo čega da se radi, treba da osmislimo strategiju da idemo dalje“, kaže Dodik.

Dodik u intervjuu za ATV: Situacija u BiH i Tatarstanu slična; Zapadu smeta jak Putin

Dodik u intervjuu za ATV: Situacija u BiH i Tatarstanu slična; Zapadu smeta jak Putin

Nikakvog zagađenja neće biti, kaže Dodik i dodaje da se neće dozvoliti urušavanje ekološkog i drugih standarda te da niko neće dobit pravo da komercijalizuje rudu a nama da ostavlja zgarište.

"Umjesto da postignemo konsenzus o tome mi sam odjednom čujemo neke velike majstore... Ja neću ništa, samo hoću da postignem da narod ima“, rekao je Dodik komentarišući istupe pojedinih opozicionih političkih lidera.

Litijum će biti interesantan narednih 20 ili 30 godina i onda će se naći neki drugi metali, poručuje predsjednik Srpske.

Međutim, dodaje Dodik, u Republici Srpskoj se sada pojavljuju neki koji prave politiku na tome.

"BiH je laž - Zašto mislite da će Srbi pristati da budu prevareni?“

"Nismo odlučili ništa, ali pozvaćemo autoritete iz te oblasti i tražićemo razgovore na tom prostoru a ne sa Vukanovićem i tako nekim. Mi ćemo donijeti odluku. Ako vidimo da to nije priča koja može da da garanciju za očuvanje ekologije i bude ekonomski isplativo nećemo raditi a ako bude i ekonomski isplativo i ako bude čuvalo okolinu mi ćemo raditi. Oni neka izlaze na ulicu ali to nije odgovorno prema društvu“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da za sada postoje samo inicijalni podaci ali da ništa nije dogovoreno te da se nije pregovaralo.

"Ja samo kao predsjednik mogu da ukažem na prednosti i nedostatke tog projekta i vjerovatno ima i jedno i drugo i u tom vaganju moramo da nađemo pravi put“, rekao je Dodik i dodao da će i sam otići u Lopare da razgovara sa ljudima i objasni im situaciju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.