Reagovanje

Ministarstvo finansija Srpske odbacuje navode američke Ambasade u BiH

  • Izvor: Agencije
  • 22.07.2024. 18:17

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje novo oglašavanje američke ambasade u BiH kojim se zadire u unutrašnja pitanja i lažnim navodima obmanjuju građani Republike Srpske pod navodnom brigom za stanje finansija, a dovodi se u pitanje i sloboda tržišta i pravni sistem, te samo postojanje Republike Srpske.

"Ponovo se spominje teza gdje je novac. Iz Ministarstva finansija ih pitamo: Gdje su argumenti? Ko hoće može da vidi istinu, a svi podaci koji ih demantuju u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta koji je javan i dostupan na sajtu Ministarstva finansija i Narodne skupštine Republike Srpske“, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija Republike Srpske.

Upravo radi građana, Ministarstvo finansija poručuje da činjenice demantuju laži, a činjenice su da je Republika Srpske prošle godine otplatila 983 miliona starog duga.

"Sredstvima od zaduženja su otplaćene stare obaveze, a zaduživanja su iz godine u godinu sve manja. Budžetom se planiraju svi prihodi i svi rashodi, pa tako i dug. Javni dug Republike Srpske je na kraju prošle godine bio 34,6 odsto BDP-a, a danas je taj dug 32,2 odsto BDP-a“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske odbacuje i laži o poslovanju sa firmama koje su na tzv. "crnoj listi" Ministarstva finansija SAD-a, jer se verbalnim pritiscima bez argumenata na posredan način onemogućava poslovanje u Republici Srpskoj i blokiraju veoma važni javni poslovi i sistemi na kojima su te firme angažovane.

"Te kompanije su angažovane na javnim tenderima u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i prošle su tendersku proceduru koja se zasniva na zakonu, a njihovo kršenje prouzrokuje sankcije. U ovom slučaju nema kršenja procedura, zakona, ni prekršaja, što znači da se dovodi u pitanje pravni sistem i tržišna konkurencija, miješanjem u unutrašnja pitanja u Republici Srpskoj“, ističu u Ministarstvu finansija Srpske.

Veoma važno je napomenuti, dodaju, da je čak i američki USAID na jednom od projekata za softver za dug za izvođača izabrao upravo kompaniju PROINTER, što govori o tome da je to respektabilna firma u oblasti kojom se bavi.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 ATV Specijal: Krim

    Zavirili smo u najskrivenije, najljepše, ali i najmračnije kutke Krima. Otkrivamo: Šta su na krimskom poluostrvu radili Stari Grci? Gdje se nalazi kolijevka ruskog pravoslavlja? Kako je ovo rusko poluostrvo pomirilo antiku, orijent i vizantijsko nasljeđe?

  • 21:00 Film: Zvaću te Po (12+)

    Film: Zvaću te Po (12+)

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    Serija: Crna Guja (12+)

  • 22:55 Noćni program

    Noćni program