Еvo zbog čega

Maersk izdao upozorenje: Moguć je kolaps lučkih terminala na sjeveru Еvrope

  • 18.01.2024. 15:46

Vremenske neprilike i brodovi preusmjereni preko Rta dobre nade, zbog napada Huta u Crvenom moru, izazvali su gužvu u lučkim terminalima u sjevernoj Еvropi, saopštila je danas danska brodarska kompanija Moller-Maersk.

"Očekuje se da će zimski uslovi i mogući incidenti u Crvenom moru uticati na poslovanje u cijeloj Еvropi i na terminalima čvorišta. U takvim uslovima, svi terminali su pojačano opterećeni pa molimo klijente da, nakon istovara, što prije preuzmu (teret), kako bi pomogli da promet teče glatko", upozorio je Maersk.

Ova kompanija, ali i brojne druge, nedjeljama unazad preusmjeravaju plovila preko Rta dobre nade kako bi zaobišli Crveno more zbog pojačanog rizika. Podsjećamo i da su SAD odgovorile napadima na mete u sjevernom Jemenu.

Ipak, to je samo jedan dio problema. Kako je saopšteno iz Maerska, "terminale u sjevernoj Еvropi su zatvorile i zimske oluje, odnosno gužva u periodu božićnih praznika".

Izvršni direktor Maerska, Vinsent Klerk, rekao je 17. januara da bi poremećaji u globalnom pomorskom saobraćaju - koje su izazvali napadi na brodove u Crvenom moru - mogli da potraju "najmanje nekoliko mjeseci".

"Iako se nadamo održivom rješenju u bliskoj budućnosti i činimo sve što možemo kako bismo pomogli, podstičemo korisnike da se pripreme za mogućnost dugotrajnijih komplikacija na tom području i za značajne poremećaje u globalnoj mreži", naveo je Maersk danas, u svom ažuriranom saopštenju.

Danski gigant je, takođe, naglasio da kupcima nudi mogućnost prebacivanja dijela tereta sa plovila u avione na aerodromima u Omanu i UAЕ, kako bi se roba dopremila do krajnjih odredišta u Еvropi i Sjedinjenim Državama.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.